SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy projektowania w gastronomii |
Kod przedmiotu | POD ppg |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2020/2021 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | - | - | 6 (w tym jako e-learning) |
0,4 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Projekt | - | - | 9 (w tym jako e-learning) |
0,6 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Celem nauczania jest zapoznanie studentów z podstawowymi na temat projektowania punktu gastronomicznego, cateringu, restauracji.
Podstawowa wiedza z zakresu ogólnej technologii żywności i przepisów (obowiązujących) dotyczących produkcji żywności.
Treści programowe:
1 Określenie głównych założeń projektowych i programu produkcyjnego zakładu
2 Wybór technologii produkcji dla produkowanych asortymentów
3 Wykonanie bilansów masowych dla poszczególnych asortymentów
4 Wstępny dobór urządzeń podstawowych dla przyjętych technologii
5 – 6 Dobór urządzeń podstawowych dla poszczególnych procesów technologicznych
7 Opracowanie schematów technologicznych dla założonych ciągów produkcyjnych
8 – 9 Obliczanie powierzchni magazynów
10 Opracowanie planu generalnego tras transportowych
11 – 12 Opracowanie planu przestrzennego projektowanej jednostki produkcyjnej
13 Dobór środków transportowych
14 Obliczanie wskaźników charakteryzujących zaprojektowany obiekt
* metody podające:
- wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
- wykład problemowy
* metody poszukujące:
- sytuacyjna: analiza przypadku + ćwiczenia obliczeniowo-projektowe
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Do sposobów sprawdzania efektów kształcenia zalicza się:
Zaliczenie treści wykładowych: pisemny test z pytaniami otwartymi połączony z częścią ustną, stworzenie określonego projektu.
Publikacje zaproponowane przez prowadzącego
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 26-04-2021 10:28)