SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy projektowania w gastronomii - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy projektowania w gastronomii
Kod przedmiotu POD ppg
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Jarosław Kliks
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład - - 6
(w tym jako e-learning)
0,4
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę
Projekt - - 9
(w tym jako e-learning)
0,6
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem nauczania jest zapoznanie studentów z podstawowymi na temat projektowania punktu gastronomicznego, cateringu, restauracji.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu ogólnej technologii żywności i przepisów (obowiązujących) dotyczących produkcji żywności.

Zakres tematyczny

Treści programowe:

1   Określenie głównych założeń projektowych i programu produkcyjnego zakładu

2    Wybór technologii produkcji dla produkowanych asortymentów

3    Wykonanie bilansów masowych dla poszczególnych asortymentów

4    Wstępny dobór urządzeń podstawowych dla przyjętych technologii

5 – 6 Dobór urządzeń podstawowych dla poszczególnych procesów technologicznych

7    Opracowanie schematów technologicznych dla założonych ciągów produkcyjnych

8 – 9 Obliczanie powierzchni magazynów

10  Opracowanie planu generalnego tras transportowych

11 – 12  Opracowanie planu przestrzennego projektowanej jednostki produkcyjnej

13  Dobór środków transportowych

14  Obliczanie wskaźników charakteryzujących zaprojektowany obiekt

Metody kształcenia

*  metody  podające:

-          wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych

-          wykład problemowy

*  metody poszukujące:

-          sytuacyjna: analiza przypadku + ćwiczenia obliczeniowo-projektowe

 

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Do sposobów sprawdzania efektów kształcenia zalicza się:

  • sprawdziany/kolokwia w trakcie semestru

Zaliczenie treści wykładowych: pisemny test z pytaniami otwartymi połączony z częścią ustną, stworzenie określonego projektu.

Literatura podstawowa

 

  1. Barbara Oziorowska: Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych. Wyd. SGGW 1998
  2. Beata Bilska: Technologiczne projektowanie zakładów gastronomicznych. Wyd. SGGW 2012

Literatura uzupełniająca

Publikacje zaproponowane przez prowadzącego

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 26-04-2021 10:28)