SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Żywienie człowieka chorego - dietetyka w wybranych chorobach wewnętrznych i metabolicznych |
Kod przedmiotu | POD żczch |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2020/2021 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | - | - | 15 (w tym jako e-learning) |
1 (w tym jako e-learning) |
Egzamin |
Ćwiczenia | - | - | 5 (w tym jako e-learning) |
0,33 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu zasad żywienia osób chorych na wybrane choroby wewnętrzne i metaboliczne
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie informacji o żywieniu człowieka.
Treści programowe:
Wykłady:
1. Podział diet
2. Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu osteoporozy
3. Zalecenia dietetyczne w leczeniu alergii pokarmowych
4. Zalecenia dietetyczne w różnych stadiach choroby nowotworowej z wykorzystaniem żywienia dojelitowego i pozajelitowego
5. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach jamy ustnej, przełyku i żołądka
6. Dieta niskoenergetyczna zalecana w leczeniu otyłości
7. Zasady diety w wybranych chorobach układu krążenia i tarczycy
8. Dieta zalecana w leczeniu cukrzycy
10. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach jelita cienkiego i grubego
11. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach wątroby, trzustki i nerek
12.Egzamin
Ćwiczenia:
1. Ćwiczenia organizacyjne. Przygotowanie odczynników i sprzętu, zapoznanie się z programem ćwiczeń. Zastosowanie programów komputerowych
2. Opracowanie diet opartych na zasadach racjonalnego żywienia. Zaplanowanie jadłospisów .
3. Opracowanie diet opartych na zasadach diety łatwostrawnej. Zaplanowanie jadłospisów .
4. Opracowanie diet opartych na zasadach diety redukcyjnej. Zaplanowanie jadłospisów .
5. Opracowanie diet opartych na zasadach diety wysokoenergetycznej. Zaplanowanie jadłospisów .
6. Opracowanie diet opartych na zasadach diety w cukrzycy. Zaplanowanie jadłospisów .
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Sposób zaliczenia: Egzamin pisemny, testowy (warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń).
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 26-04-2021 10:30)