SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie człowieka chorego - dietetyka w wybranych chorobach wewnętrznych i metabolicznych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie człowieka chorego - dietetyka w wybranych chorobach wewnętrznych i metabolicznych
Kod przedmiotu POD żczch
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • mgr inż. Magdalena Golińczak
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład - - 15
(w tym jako e-learning)
1
(w tym jako e-learning)
Egzamin
Ćwiczenia - - 5
(w tym jako e-learning)
0,33
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu  zasad żywienia osób  chorych na wybrane choroby wewnętrzne i metaboliczne

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie informacji o żywieniu człowieka.

Zakres tematyczny

Treści programowe:

Wykłady:

1. Podział diet

2. Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu osteoporozy

3. Zalecenia dietetyczne w leczeniu alergii pokarmowych

4. Zalecenia dietetyczne w różnych stadiach choroby nowotworowej z wykorzystaniem żywienia dojelitowego i pozajelitowego

5. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach jamy ustnej, przełyku i żołądka

6. Dieta niskoenergetyczna zalecana w leczeniu otyłości

7. Zasady diety w wybranych chorobach układu krążenia i tarczycy

8. Dieta zalecana w leczeniu cukrzycy

10. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach jelita cienkiego i grubego

11. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach wątroby, trzustki  i nerek

12.Egzamin

 

Ćwiczenia:

1. Ćwiczenia organizacyjne. Przygotowanie odczynników i sprzętu, zapoznanie się z programem ćwiczeń. Zastosowanie programów komputerowych

2. Opracowanie diet opartych na zasadach racjonalnego żywienia. Zaplanowanie jadłospisów .

3. Opracowanie diet opartych na zasadach diety łatwostrawnej.  Zaplanowanie jadłospisów .

4. Opracowanie diet opartych na zasadach diety redukcyjnej.  Zaplanowanie jadłospisów .

5. Opracowanie diet opartych na zasadach diety wysokoenergetycznej. Zaplanowanie jadłospisów .

6. Opracowanie diet opartych na zasadach diety w cukrzycy. Zaplanowanie jadłospisów .

 

Metody kształcenia

  • Metody podające:
    • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik informacyjnych
    • wykłady problemowe
  • Metody poszukujące:
    • ćwiczenia praktyczne – obliczeniowe w ramach ćwiczeń komputerowych (programy dietetyczne)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • 2 kolokwia w trakcie semestru,
  • sprawozdania z wykonanych ćwiczeń,
  • egzamin część pisemna.

Sposób zaliczenia: Egzamin pisemny, testowy (warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń).

Literatura podstawowa

 

  1. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL 2014
  2. Gawęcki J. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN 2010
  3. Gawęcki J., Mossor - Pietraszewska T. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN 2004
  4. Grzymisławski M., Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN 2010.
  5. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.
  6. Grzymisławski M. Dietetyka kliniczna. PZWL 2019.
  7. Chevallier L. , red. D. Gajewska, 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. Elsevier Urban & Partner 2010.

Literatura uzupełniająca

  1. Peckenpaugh N.: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner 2015
  2. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL  2005.
  3. Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego - wskazane przez wykładowcę

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 26-04-2021 10:30)