SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Opracowywanie prozdrowotnych produktów żywieniowych |
Kod przedmiotu | POD op |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2020/2021 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | - | - | 10 (w tym jako e-learning) |
0,67 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | - | - | 10 (w tym jako e-learning) |
0,67 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z podstawowymi definicjami i przygotowaniem opisu oraz produktu typu żywności funkcjonalnej z uwzględnieniem elementów wiedzy prawnej w tym zakresie, a szczególnie legislacji europejskiej związanej z oświadczeniami żywieniowymi i środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia.
Brak
Definicje żywności funkcjonalnej oświadczenia żywieniowe oraz środki spożywcze specjalnego przeznaczenia w świetle legislacji europejskiej, substancje biologicznie aktywne w żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego–nutraceutyki. Tworzenie koncepcji produktu, projektowanie produktu i opracowanie procesu z wykorzystaniem metod statystycznych (analiza powierzchni odpowiedzi i pochodne) do optymalizacji technologii, przygotowanie prototypu produktu prozdrowotnego z uwzględnieniem metod analizy sensorycznej, przygotowanie produktu specjalnego przeznaczenia o określonych wymaganiach: żywność dietetyczna, elementy zagadnień związanych z wprowadzeniem produktu na rynek i metod analizy konsumenckiej, żywność wygodna a żywność funkcjonalna, ocena oświadczeń żywieniowych produktów spożywczych.
* metody podające:
- wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
- wykład problemowy
* ćwiczenia laboratoryjne
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Do sposobów sprawdzania efektów kształcenia zalicza się:
Wykład – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z 2 kolokwiów pisemnych lub ustnych.
Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z cząstkowych kolokwiów z ćwiczeń laboratoryjnych
Sposób zaliczenia: Zaliczenie z oceną. Oceną z przedmiotu jest ocena z sprawdzianu końcowego (80%) i zaliczenia ćwiczeń (20%).
1. Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna WNT 2006 Warszawa
Literatura zaproponowana przez wykładowcę
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 26-04-2021 10:28)