SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Opracowywanie prozdrowotnych produktów żywieniowych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Opracowywanie prozdrowotnych produktów żywieniowych
Kod przedmiotu POD op
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Jarosław Kliks
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z podstawowymi  definicjami i przygotowaniem opisu oraz produktu typu żywności funkcjonalnej z uwzględnieniem elementów wiedzy prawnej w tym zakresie, a szczególnie legislacji europejskiej związanej z oświadczeniami żywieniowymi i środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia.

Wymagania wstępne

Brak

Zakres tematyczny

Definicje  żywności funkcjonalnej oświadczenia żywieniowe oraz  środki spożywcze specjalnego przeznaczenia  w świetle legislacji europejskiej, substancje biologicznie aktywne w żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego–nutraceutyki. Tworzenie koncepcji produktu, projektowanie produktu i opracowanie procesu z wykorzystaniem metod statystycznych (analiza powierzchni odpowiedzi i pochodne) do optymalizacji technologii, przygotowanie prototypu produktu prozdrowotnego z uwzględnieniem metod analizy sensorycznej, przygotowanie produktu specjalnego przeznaczenia o określonych wymaganiach: żywność dietetyczna, elementy zagadnień związanych  z wprowadzeniem produktu na rynek i metod analizy konsumenckiej, żywność wygodna a żywność funkcjonalna, ocena oświadczeń żywieniowych produktów spożywczych.

Metody kształcenia

*  metody  podające:

-          wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych

-          wykład problemowy

*  ćwiczenia laboratoryjne

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Do sposobów sprawdzania efektów kształcenia zalicza się:

  • sprawdzian wiedzy: ustny lub pisemny (testy wielokrotnego wyboru),
  • sprawdziany/kolokwia w trakcie semestru,
  • prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych i projektowych,

Wykład – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z 2 kolokwiów pisemnych lub ustnych.

Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z cząstkowych kolokwiów z ćwiczeń laboratoryjnych

Sposób zaliczenia: Zaliczenie z oceną. Oceną z przedmiotu jest ocena z sprawdzianu końcowego (80%) i zaliczenia ćwiczeń (20%).

Literatura podstawowa

1.        Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna WNT 2006 Warszawa

Literatura uzupełniająca

Literatura zaproponowana przez wykładowcę

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 26-04-2021 10:28)