SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Technologia winiarstwa - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Technologia winiarstwa
Kod przedmiotu WZS-EW-Tw-POD20
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Enologia (Winiarstwo)
Profil praktyczny
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Sylwia Bonin
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład - - 15
(w tym jako e-learning)
1
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Poznanie rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w winiarstwie.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii, fizyki min. na poziomie szkoły średniej.

Zakres tematyczny

  • Podstawy prawne klasyfikacji wyrobów winiarskich i ich produkcji
  • Charakterystyka mikroorganizmów pozytywnych i negatywnych w procesie produkcji win
  • Surowce wykorzystywane w winiarstwie
  • Klasyfikacja win

Metody kształcenia

Metody podające:

  • wykłady informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykłady problemowe

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie na podstawie obecności.

 

Literatura podstawowa

  • Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOTSp. z o.o. W-wa 1998.
  • Margalit Y., Technologia produkcji wina, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2014
  • Bonin S., Wzorek W.,2005, Wybrane zagadnienia z technologii winiarstwa, Wydawnictwo SGGW, Warszawa
  • Vogel W.: Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008
  • Myśliwiec R.:Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006

-    Obowiązujące akty prawne Polski i UE, strony: www.sejm.gov.pl i https://eur-lex.europa.eu/homepage.html

Literatura uzupełniająca

- Domine A.:Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009

- Ribéreau-Gayon P., Dubourdien D., Doneche B., Lonvaud A., Handbook of enology, Jhon Wiley&Sons, Ltd, 2006

-Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 27-04-2021 12:43)