SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Technologia winiarstwa |
Kod przedmiotu | WZS-EW-Tw-POD20 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Enologia (Winiarstwo) |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2020/2021 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | - | - | 15 (w tym jako e-learning) |
1 (w tym jako e-learning) |
Egzamin |
Poznanie sposobów wytwarzania wyrobów winiarskich.
Podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii, fizyki min. na poziomie szkoły średniej.
Metody podające:
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie w formie egzaminu na podstawie pisemnego testu.
Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik egzaminu pisemnego).
- Obowiązujące akty prawne Polski i UE, strony: www.sejm.gov.pl i https://eur-lex.europa.eu/homepage.html
- Domine A.:Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009
- Ribéreau-Gayon P., Dubourdien D., Doneche B., Lonvaud A., Handbook of enology, Jhon Wiley&Sons, Ltd, 2006
- Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa.
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 27-04-2021 12:40)