SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Ochrona winorośli |
Kod przedmiotu | WZS-EW-ow-POD20 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Enologia (Winiarstwo) |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2020/2021 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | - | - | 10 (w tym jako e-learning) |
0,67 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Przedstawienie związków przyczynowo - skutkowych pomiędzy systemami uprawy a uzyskanym produktem finalnym. Umiejętności obserwacji występowania organizmów szkodliwych, interpretacji objawów i diagnozowania ich na podstawie objawów uszkodzeń. Umiejętności reagowania na zaobserwowane objawy oraz podejmowanie czynności ochronnych.
Podstawy ogólnej i szczegółowej uprawy roli i roślin, fizjologia roślin, biologia ogólna, entomologia, fitopatologia.
Aparatura stosowana w ochronie roślin. BHP.
Czynniki abiotyczne: warunki pogodowe, warunki glebowe, uszkodzenia od preparatów chemicznych.
Czynniki biotyczne: choroby winorośli: organizmy kwarantannowe, choroby wirusowe, choroby bakteryjne, choroby grzybowe.
Szkodniki winorośli: nicienie, roztocze, szpeciele, owady, inne.
Technika ochrony roślin.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Ustne sprawdzanie efektu kształcenia.
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 27-04-2021 11:15)