SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Ochrona winorośli - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Ochrona winorośli
Kod przedmiotu WZS-EW-ow-POD20
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Enologia (Winiarstwo)
Profil praktyczny
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Janusz Mazurek
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Przedstawienie związków przyczynowo - skutkowych pomiędzy systemami uprawy a uzyskanym produktem finalnym. Umiejętności obserwacji występowania organizmów szkodliwych, interpretacji objawów i diagnozowania ich na podstawie objawów uszkodzeń. Umiejętności reagowania na zaobserwowane objawy oraz podejmowanie czynności ochronnych.

Wymagania wstępne

Podstawy ogólnej i szczegółowej uprawy roli i roślin, fizjologia roślin, biologia ogólna, entomologia, fitopatologia.

Zakres tematyczny

Aparatura stosowana w ochronie roślin. BHP.

Czynniki abiotyczne: warunki pogodowe, warunki glebowe, uszkodzenia od preparatów chemicznych.

Czynniki biotyczne: choroby winorośli: organizmy kwarantannowe, choroby wirusowe, choroby bakteryjne, choroby grzybowe.

Szkodniki winorośli: nicienie, roztocze, szpeciele, owady, inne.

Technika ochrony roślin.

 

Metody kształcenia

  • Wykłady informacyjne, wykłady multimedialne, obserwacje w terenie, eksperymenty laboratoryjne.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Ustne sprawdzanie efektu kształcenia.

Literatura podstawowa

  • Kryczyński S. (2003): Choroby roślin w uprawach ogrodniczych. SGGW Warszawa
  • Smith I. M., Mc Namara D.G., Scott R.R., Harris K.M. (1992): Quarantine Pests for Europe. CAB International Wallingford. Inspektorat Ochrony Roślin, Warszawa
  • Materiały Konferencji Winiarskich Sulechów (2008, 2009, 2010, 2011)

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 27-04-2021 11:15)