SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Nowe kierunki w technologii winiarskiej - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Nowe kierunki w technologii winiarskiej
Kod przedmiotu WZS-EW-nktw-POD20
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Enologia (Winiarstwo)
Profil praktyczny
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Sylwia Bonin
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Wyposażenie absolwenta w elitarną wiedzę, na temat nowoczesnych trendów i rozwiązań stosowanych w produkcji wina oraz wskazanie sposobów poszukiwania nowych informacji.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza na temat technologii winiarstwa, a także biologii, chemii i fizyki na poziomie szkoły średniej.

Zakres tematyczny

  • Produkcja win nisko- i bezalkoholowych
  • Wina wegańskie, organiczne, biodynamiczne, pomarańczowe, naturalne
  • Produkty na bazie wina
  • Zastosowanie metod inżynierii genetycznej oraz screeningu w poszukiwaniu nowych szczepów drożdży i bakterii fermentacji jabłkowo-mlekowej
  • Nowoczesne metody korekty składów moszczów winogronowych, nastawów winiarskich i win
  • Czynniki wpływające na zwiększenie wydajności produkcji win (dodatki stosowane w procesie produkcyjnym: pierwiastki, kwasy tłuszczowe, odżywki dla drożdży)
  • Zastosowanie immobilizacji w technologii winiarskiej

Metody kształcenia

  • wykład konwersatoryjny
  • wykład problemowy

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • kolokwium pisemne w formie testu wielokrotnego wyboru.

Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu).

Literatura podstawowa

 

  • Bonin S., Mikroorganizmy immobilizowane, 2008, AgroPrzemysł, http://www.kierunekenergetyka.pl/Resources/art/1692/bmp_4924062ba5548.pdf
  • Czasopisma: Magazyn Wino, Czas Wina, Ferment, Decanter, Winefolly
  • Ribéreau-Gayon P., Dubourdien D., Doneche B., Lonvaud A., Handbook of enology, Jhon Wiley&Sons, Ltd, 2006
  • obowiązujące akty prawne dotyczące praktyk enologicznych  https://eur-lex.europa.eu/homepage.html
  • Oenological practices: Wines, Sparkling wines, Musts: www.oiv.int

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 28-04-2021 11:24)