Nabycie podstawowej wiedzy o rodzajach metod instrumentalnych i sensorycznych stosowanych w analizie wina. Nabycie umiejętności prawidłowego analizowania i interpretacji uzyskanych wyników.
Wymagania wstępne
Podstawowa wiedza z zakresu chemii, biologii i fizyki.
Zakres tematyczny
Wykłady:
Analizy i pomiary fizykochemiczne - wprowadzenie i ogólne zasady.
Zasady i metody pobierania i przygotowania prób do analiz laboratoryjnych.
Podstawy analizy sensorycznej żywności.
Analiza sensoryczna a degustacja wina: metody, interpretacja wyników.
Skład wina. Składniki bioaktywne.
Metody instrumentalne stosowane w ocenie jakości wina i moszczu
Metody kształcenia
Metody podające:
- wykłady informacyjne
- wykłady problemowe
- wykłady konwersatoryjne
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie oceny pozytywnej z kolokwium zaliczeniowego (końcowego) z wykładu.
Literatura podstawowa
Sikorski Z., Chemia żywności – składniki żywności. WNT, Warszawa 2009
Klepacka M.(red.), Analiza żywności. Fundacja -Rozwój SGGW, Warszawa 2002
Małecka M. (red.), Wybrane metody analizy żywności. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 2003
Casamayor P., Wino. Degustacja. Hachette, Warszawa 2009
Ewing Mulligan M., McCarthy E., Style i smaki win. Amber, Warszawa 2007
Literatura uzupełniająca
Kitowski R., Klemn J., Wino. Jak zostać znawcą. Wydawnictwo RM, Warszawa 2011
Arkell J., Wino. Chcesz wiedzieć więcej. Wydawnictwo Olesiejuk, Poznań 2009
Ewing Mulligan M., McCarthy E., Style i smaki win. Amber, Warszawa 2007
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 29-04-2021 18:50)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.