SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Analiza instrumentalna i sensoryczna wina - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Analiza instrumentalna i sensoryczna wina
Kod przedmiotu WZS-EW-aisw1-POD20
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Enologia (Winiarstwo)
Profil praktyczny
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Nabycie podstawowej wiedzy o rodzajach metod instrumentalnych i sensorycznych stosowanych w analizie wina. Nabycie umiejętności prawidłowego analizowania i interpretacji uzyskanych wyników.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu chemii, biologii i fizyki.

Zakres tematyczny

Wykłady:

  • Analizy i pomiary fizykochemiczne - wprowadzenie i ogólne zasady.
  • Zasady i metody pobierania i przygotowania prób do analiz laboratoryjnych.
  • Podstawy analizy sensorycznej żywności.
  • Analiza sensoryczna a degustacja wina: metody, interpretacja wyników.
  • Skład wina. Składniki bioaktywne.
  • Metody instrumentalne stosowane w ocenie jakości wina i moszczu

Metody kształcenia

  • Metody podające:

- wykłady informacyjne

- wykłady problemowe

- wykłady konwersatoryjne

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie oceny pozytywnej z kolokwium zaliczeniowego (końcowego) z wykładu. 

Literatura podstawowa

  • ​​​​​​Sikorski Z., Chemia żywności – składniki żywności. WNT, Warszawa 2009
  • Klepacka M.(red.), Analiza żywności. Fundacja -Rozwój SGGW, Warszawa 2002
  • Małecka M. (red.), Wybrane metody analizy żywności. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 2003
  • Casamayor P., Wino. Degustacja. Hachette, Warszawa 2009
  • Ewing Mulligan M., McCarthy E., Style i smaki win. Amber, Warszawa 2007

Literatura uzupełniająca

  • Kitowski R., Klemn J., Wino. Jak zostać znawcą. Wydawnictwo RM, Warszawa 2011
  • Arkell J., Wino. Chcesz wiedzieć więcej. Wydawnictwo Olesiejuk, Poznań 2009
  • Ewing Mulligan M., McCarthy E., Style i smaki win. Amber, Warszawa 2007

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 29-04-2021 18:50)