SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Fizjologia smaku - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Fizjologia smaku
Kod przedmiotu WZS-EW-Fs-POD20
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Enologia (Winiarstwo)
Profil praktyczny
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę
Wykład - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z budową anatomiczną i fizjologią narządów zmysłów człowieka istotnych w enologii,  ze szczególnym uwzględnieniem oceny produktu. 

Wymagania wstępne

Brak

Zakres tematyczny

  • Zarys anatomii ośrodkowego układu nerwowego
  • Budowa anatomiczna i histologiczna narządów zmysłów
  • Fizjologia czucia smaku
  • Fizjologia czucia zapachu
  • Fizjologia widzenia barwnego
  • Funkcje pozostałych zmysłów
  • Zaburzenia czucia smaku i zapachu
  • Koincydencje międzyzmysłowe
  • Zaburzenia odczuwania związane z wiekiem i innymi zmianami fizjologicznymi
  • Identyfikacja zapachów, smaków i rozpoznawanie barw i odcieni
  • Odkrywanie współzależności pomiędzy poszczególnymi zmysłami

Metody kształcenia

Metody podające

  • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie pisemne materiału wykładowego. Aktywny udział w ćwiczeniach - zaliczenie każdego elementu.

Materiał wykładowy - zaliczenie pisemne w formie testu bądź opisowej.

Ćwiczenia - zaliczenie na podstawie obecności i wykonania poszczególnych zadań. 

Literatura podstawowa

1. Irena Skowronek. Zmysły dla zysku. Poltext 2019

2. Andrew Colman, Richard Gregory. Czucie i percepcja. Zysk i S-ka. 2014

3. Dee Unglaub Silverthorn.Fizjologia człowieka. Zintegrowane podejście. PZWL 2018

4. Aleksander Michajlik, Witold Ramotowski. Anatomia i fizjologia człowieka. PZWL 2003

5. Stanisław J. Konturek. Podstawy fizjologii człowieka. Układ nerwowy i narządów zmysłów. Wyd. UJ 2009

Literatura uzupełniająca

1. Stanisław J. Konturek. Fizjologia człowieka. Urban & Partner 2019

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 28-04-2021 13:10)