SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Technologie fermentacyjne - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Technologie fermentacyjne
Kod przedmiotu WZS-EW-tf-POD20
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Enologia (Winiarstwo)
Profil praktyczny
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład - - 5
(w tym jako e-learning)
0,33
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Poznanie istoty procesów produkcji napojów zawierających etanol. Poznanie rozwiązań technicznych  i technologicznych stosowanych w gorzelnictwie i browarnictwie.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii, fizyki w zakresie szkoły średniej.

Zakres tematyczny

  • Procesy fermentacyjne - podstawowe pojęcia, przykłady zastosowań
  • Biochemiczne podstawy procesu fermentacji etanolowej
  • Bioreagenty stosowane w procesach fermentacyjnych
  • Gorzelnictwo rolnicze i przemysłowe -surowce, metody i etapy produkcji, urządzenia, termodynamika procesu rektyfikacji, produkcja wódek gatunkowych.
  • Browarnictwo - surowce, metody i etapy produkcji słodu i piwa, rozwiązania techniczne, klasyfikacja piw

Metody kształcenia

Metody podające:

  • wykłady informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie z oceną na podstawie pisemnego testu. Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu).

Literatura podstawowa

  • Bednarski W.,Repsa A.: Biotechnologia żywności. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2019
  • Leśniak W.: Biotechnologia żywności -procesy fermentacji i biosyntezy. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław 2002
  • Kunze W.: Technologia słodu i piwa. Wydawnictwo Piwochmiel Spółka z.o.o., Warszawa, 1999
  • Jarosz K., Jarociński J.: Gorzelnictwo i drożdżownictwo. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1994
  • Levis M. J., Young T.W.: Piwowarstwo, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001

Literatura uzupełniająca

1.             Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa

2.             Czasopismo: Piwowar. Magazyn o piwie i piwowarstwie, wydawany przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 28-04-2021 10:48)