SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Projektowanie małej winiarni - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Projektowanie małej winiarni
Kod przedmiotu WZS-EW-pmw-POD20
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Enologia (Winiarstwo)
Profil praktyczny
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Jarosław Kliks
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Projekt - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Przekazanie słuchaczom wiedzy pozwalającej na samodzielne wykonanie technologicznej koncepcji organizacji procesu produkcyjnego w małej lokalnej winiarni.

Wymagania wstępne

Wiedza w zakresie technologii winiarstwa.

Zakres tematyczny

  • główne założenia projektowe,
  • wybór technologii produkcji,
  • opracowanie schematu blokowego procesu,
  • wykonanie bilansu masowego procesu,
  • dobór podstawowych urządzeń technologicznych,
  • opracowanie schematu technologicznego linii produkcyjnej,
  • opracowanie koncepcji kontroli procesu produkcyjnego,
  • opracowanie planu przestrzennego rozmieszczenia procesu produkcyjnego – plan generalny winiarni.

Uwaga : każde z wymienionych zagadnień do zrealizowania w ramach ćwiczeń będzie poprzedzone teoretycznym wstępem objaśniającym sposób opracowania

Metody kształcenia

- metody podające i poszukujące:

  • problemowe : wybór technologii, dobór urządzeń, organizacja procesu produkcyjnego,
  • praktyczne : opracowanie schematów wykonanie bilansu masowego, wykonanie rysunku – planu generalnego winiarni.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • ustna obrona technologicznej koncepcji winiarni – wykonanej formie dokumentacji projektowej

Na ocenę końcową składają się :

50% - ocena projektu

50% - ocena ustnej obrony projektu

Literatura podstawowa

  • Wzorek W., Pogorzelski E. : Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. Wyd. SIGMA NOT, Warszawa 1998.
  • Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. Praca zbiorowa pod red. Piotra P. Lewickiego. Wyd. 4. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2005.
  • Bilska B., Grzesińska W., Tomaszewska M.: Projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego. Wyd. SGGW Warszawa 2011.
  • Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Praca zbiorowa pod red. Mieczysława Dłużewskiego. Warszawa, WNT 1987.

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 27-04-2021 13:02)