SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Obrót produktami winiarskimi - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Obrót produktami winiarskimi
Kod przedmiotu WZS-EW-opw-POD20
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Enologia (Winiarstwo)
Profil praktyczny
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • mgr Krzysztof Fedorowicz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia - - 5
(w tym jako e-learning)
0,33
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę
Wykład - - 5
(w tym jako e-learning)
0,33
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Poznanie charakterystyki rynku produktów winiarskich w Polsce i Europie. Znajomość aktualnych tendencji w produkcji wina na terenie Polski. Poznanie klasyfikacji i nomenklatury wyrobów winiarskich. Nabycie wiedzy o aktualnych regulacjach prawnych dotyczących wyrobu i obroty wyrobami winiarskimi na terenie Rzeczypospolitej Polskiej oraz ich praktyczne wykorzystanie w organizacji działalności gospodarczej. Ogólna znajomość światowych tendencji w produkcji i dystrybucji wyrobów winiarskich.

Wymagania wstępne

Znajomość ogólna technologii produkcji win gronowych i owocowych.

Zakres tematyczny

  • Krótka charakterystyka win z różnych rejonów świata
  • Struktura przemysłu winiarskiego w Polsce – asortyment, winiarstwo gronowe i owocowe
  • Produkcja wina w małym gospodarstwie rolnym
  • Klasyfikacja, nomenklatura i charakterystyka wyrobów winiarskich obowiązująca w Polsce
  • Charakterystyka rynku winiarskiego na świecie
  • System apelacji
  • Regulacje prawne dotyczące zasad wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz ich obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej
  • Zasady wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu win w Polsce
  • Organizacja rynku wina w Polsce w świetle obowiązujących przepisów
  • Zasady i tryb rejestracji nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich w Polsce
  • Zasady znakowania wyrobów winiarskich
  • Ochrona nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich: postępowanie w przedmiocie prawnej ochrony wyrobów winiarskich.
  • Praktyczne zastosowanie przepisów prawa do konkretnych działań gospodarczych w branży produkcji i dystrybucji wina
  • Wino jako produkt regionalny – historia, perspektywy, aspekty prawne
  • Analiza aktów prawnych

Metody kształcenia

  • Metody podające:

wykłady informacyjne

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • zaliczenie z oceną na podstawie testu końcowego (pisemny),
  • pisemna praca semestralna.

Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu) i poprawnym zrealizowaniu pracy pisemnej.

Literatura podstawowa

  • Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.
  • Vogel W.:Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008
  • Bednarski W.,Repsa A.:Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003
  • Myśliwiec R.:Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006
  • Leśniak W.:Biotechnologia żywności -procesy fermentacji i biosyntezy. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław 2002
  • Domine A.:Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009
  • Koelliker B, Kreis B.: Szkoła win. Delta W-Z, Warszawa 2010
  • Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami oraz organizacji rynku win. Dz.U. 2011 nr 120 poz. 690
  • Opaliński Ł.: Konferencja na temat aktualnych zmian w zakresie obrotu produktami winiarskimi. Materiały Konferencyjne, Grodziec 2010
  • Internetowy System Aktów Prawnych. isap.sejm.gov.pl/ o wyrobie, rozlewie i obrocie wyrobami winiarskimi.
  • Bosak W.: Produkcja win gronowych w małym gospodarstwie. Polski Instytut Winorośli i Wina, Kraków 2008
  • Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, wyd. NOT-Sigma, Warszawa.
  • Czasopismo: Magazyn Wino, ogólnopolski dwumiesięcznik popularno-naukowy, wyd. IW Media sp. z.o.o, Warszawa
  • Prawo rolne, pod red. A. Stelmachowskiego, Warszawa 2009.
  • Korzycka – Iwanow M., Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa 2007.
  • Kozłowska B., Tomkiewicz E., Jurcewicz A., Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Zagadnienia prawne, Warszawa 2007.
  • Lipińska I. Prawne aspekty produkcji wina w Polsce, Roczniki Naukowe SERIA, tom IX, z. 2, s. 188 – 191.

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 28-04-2021 11:32)