SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Zakładanie plantacji winorośli - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Zakładanie plantacji winorośli
Kod przedmiotu WZS-EW-zpw-POD20
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Enologia (Winiarstwo)
Profil praktyczny
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. inż. Ireneusz Ochmian
  • mgr inż. Jan Gembara
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę
Wykład - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Wprowadzenie studenta w podstawy uprawy winorośli i zakładania winnic z uwzględnieniem wymagań klimatycznych glebowych i topograficznych.

Wymagania wstępne

Znajomość podstaw uprawy i pielęgnacji roślin sadowniczych.

Zakres tematyczny

  • Podstawowe pojęcia sadzenia roślin
  • Przykłady form prowadzenia krzewów
  • Rozmieszczenie roślin w kwaterach
  • Normy jakościowe dla materiału szkółkarskiego
  • Klasyfikacja bonitacyjna gleb i ich oznaczanie
  • Kompleksy przydatności rolniczej gleb
  • Opis profilu glebowego
  • Pobieranie próbek glebowych
  • Czytanie map glebowych
  • Zagospodarowanie terenu
  • Dobór odmian zgodny z listą UE
  • Odmiany, ich podział i zastosowanie
  • Czynniki wpływające na jakość owoców
  • Opracowanie dokumentacji projektowo-kosztorysowej
  • Charakterystyka odmian i ich przydatności do zamierzonego celu
  • Przygotowanie projektu plantacji

Metody kształcenia

  • metody podające:
    • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
    • wykład problemowy
  • metody poszukujące:
    • problemowe: giełda pomysłów w ocenie przyczyn i skutków zjawisk chemicznych, fizycznych i biologicznych zachodzących w glebach
    • sytuacyjna: analizowanie przez grupy studentów rzeczywistych sytuacji glebowych i terenowych
    • ćwiczeniowo-praktyczne: laboratoryjna, obserwacji i pomiaru w terenie, studium przykładowe

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • zaliczenie
  • raport z zajęć terenowych

Na ocenę końcową składają się:

  • zaliczenie 100% prac zajęć terenowych
  • zaliczenie treści wykładowych i teoretycznych

Oceną z przedmiotu jest ocena z  zaliczenia. Test wielokrotnego wyboru – prawidłowe odpowiedzi >85% - 5, >70% - 4, >55% - 3

Literatura podstawowa

1.      Winorośl i wino. Wiedza i praktyka, praca zbiorowa, Fundacja Galicja Vitis, 2018

2.      Myśliwiec R.: Winorośl.

3.      Uprawa winorośli i winiarstwo, praca zbiorowa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ISBN: 978-83-7663-221-6

Literatura uzupełniająca

1.      Mazurek J., Ochrona Winorośli. Fundacja Galicja Vitis, 2018

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 28-04-2021 11:17)