SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Dietetyka w terapii osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Dietetyka w terapii osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu
Kod przedmiotu 05.6-WP-ETA-DTA
Wydział Wydział Nauk Społecznych
Kierunek Pedagogika specjalna - edukacja i terapia osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • mgr inż. Magdalena Golińczak
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Dostarczenie studentom podstaw wiedzy z zakresu dietetyki w leczeniu i terapii osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Uwrażliwienie studentów na znaczenie współpracy z rodzicami dziecka z autyzmem w zakresie zapewnienia mu odpowiedniej diety. 

Wymagania wstępne

Wiedza na temat zaburzeń ze spektrum autyzmu. 

Zakres tematyczny

  1. Oś jelito-mózg w patogenezie autyzmu.
  2. Mikrobiom jelitowy i układ nerwowy.
  3. Charakterystyka zachowań żywieniowych osób z autyzmem.
  4. Zaburzenia w przewodzie pokarmowym osób z rozpoznanym autyzmem.
  5. Postępowanie dietetyczne w autyzmie.
  6. Diety eliminacyjne stosowane w autyzmie.
  7. Praca z rodzicami  dziecka z autyzmem w ustalaniu diety eliminacyjnej. 

Metody kształcenia

Wykład konwersatoryjny, pokaz, praca z tekstem. 

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Literatura podstawowa

  1. Bryńska A., Jagielska G., Komender J., Autyzm i zespół Aspergera, Warszawa 2020.
  2. Ciborowska H.,  Rudnicka  A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2019.
  3. Jarosz M., Alergie pokarmowe,  Warszawa 2005.
  4.  Kunachowicz H., Dieta bezglutenowa - co wybrać?, Warszawa 2017.

Literatura uzupełniająca

  1. Grzymisławski M., Dietetyka kliniczna,  Warszawa 2018.
  2. Stefańska E., Orywal K.L., Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, Warszawa 2018.  

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Jarosław Bąbka, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 28-06-2021 15:24)