SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Uprawa i żywienie winorośli |
Kod przedmiotu | WZS-EW-użw1-POD20 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Enologia (Winiarstwo) |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2021/2022 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | - | - | 10 (w tym jako e-learning) |
0,67 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Wykład | - | - | 5 (w tym jako e-learning) |
0,33 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Wskazanie zakresu prac uprawowych i pielęgnacyjnych, koniecznych do zrealizowania w toku przygotowania terenu, zakładania winnic oraz ich pielęgnacji. Wprowadzenie studentów w podstawy żywienia w oparciu o teorię mineralnego odżywiania się roślin. Wprowadzenie studentów w zagadnienia podstawowej uprawy gleby. Możliwości wykonania różnych uprawek.
Znajomość podstawowych procesów biologicznych i chemicznych.
1. Przygotowanie gleby pod plantację i zakładanie techniczne plantacji
2. Systemy pielęgnacji gleby (w uprawie konwencjonalnej i ekologicznej) i wybór najefektywniejszego:
a) czarny ugór mechaniczny
b) czarny ugór herbicydowy
c) murawa i ugór herbicydowy
d) murawa i ugór mechaniczny
3. Rola i znaczenie składników mineralnych w glebie i roślinie
4. Ustalanie potrzeb nawożenia winorośli
5.Techniki stosowania nawozów
6. Przygotowania prób gleby i materiału roślinnego do analiz chemicznych.
Metody podające
Metody poszukujące
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Na ocenę końcową składają się:
Ocena końcowa jest średnią uzyskanych ocen z kolokwiów.
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 28-04-2021 14:30)