SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Uprawa i żywienie winorośli - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Uprawa i żywienie winorośli
Kod przedmiotu WZS-EW-użw1-POD20
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Enologia (Winiarstwo)
Profil praktyczny
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. inż. Ireneusz Ochmian
  • mgr inż. Bartosz Kucuń
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę
Wykład - - 5
(w tym jako e-learning)
0,33
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Wskazanie zakresu prac uprawowych i pielęgnacyjnych, koniecznych do zrealizowania w toku przygotowania terenu, zakładania winnic oraz ich pielęgnacji. Wprowadzenie studentów w podstawy żywienia w oparciu o teorię mineralnego odżywiania się roślin. Wprowadzenie studentów w zagadnienia podstawowej uprawy gleby. Możliwości wykonania różnych uprawek.

Wymagania wstępne

Znajomość podstawowych procesów biologicznych i chemicznych.

Zakres tematyczny

1. Przygotowanie gleby pod plantację i zakładanie techniczne plantacji

2. Systemy pielęgnacji gleby (w uprawie konwencjonalnej i ekologicznej) i wybór najefektywniejszego:
 a) czarny ugór mechaniczny
 b) czarny ugór herbicydowy
c) murawa i ugór herbicydowy

d) murawa i ugór mechaniczny

3. Rola i znaczenie składników mineralnych w glebie i roślinie

4. Ustalanie potrzeb nawożenia winorośli

 5.Techniki stosowania nawozów

6. Przygotowania prób gleby i materiału roślinnego do analiz chemicznych.

Metody kształcenia

Metody podające

  • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych

Metody poszukujące

  • Ćwiczeniowa terenowe oraz laboratoryjne -  umiejętność pobierania prób gleby i materiału roślinnego oraz przygotowania do analiz chemicznych. Ocena kwasowości gleby.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na ocenę końcową składają się:

  • zaliczenie 100% zajęć ćwiczeniowych,
  • zaliczenie kolokwium

Ocena końcowa jest średnią uzyskanych ocen z kolokwiów.

Literatura podstawowa

  • Myśliwiec R.: Winorośl i wino. PWRiL 2006
  • Starck R. (red.): Uprawa roli i nawożenie roślin ogrodniczych. PWRiL, Warszawa
  • Myśliwiec R.: Winorośl.
  • Nakonieczny M.: Uprawa winorośli na działce. Lublin 2008
  • Gorlach E., Mazur T.. Chemia rolna. PWN, Warszawa 2001
  • Praca zbiorowa pod red. Myrcika S.. Chemia rolna SGGW, Warszawa 2002
  • Praca zbiorowa pod red. Starcka J. R. Uprawa roli nawożenie roślin ogrodniczych. PWRiL Warszawa 1997

Literatura uzupełniająca

  • Winorośl i wino. Wiedza i praktyka, praca zbiorowa, Fundacja Galicja Vitis, 2018

 

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 28-04-2021 14:30)