SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Fizjologia smaku |
Kod przedmiotu | WZS-EW-Fs-POD20 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Enologia (Winiarstwo) |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2021/2022 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Ćwiczenia | - | - | 10 (w tym jako e-learning) |
0,67 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Wykład | - | - | 10 (w tym jako e-learning) |
0,67 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z budową anatomiczną i fizjologią narządów zmysłów człowieka istotnych w enologii, ze szczególnym uwzględnieniem oceny produktu.
Brak
Metody podające
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie pisemne materiału wykładowego. Aktywny udział w ćwiczeniach - zaliczenie każdego elementu.
Materiał wykładowy - zaliczenie pisemne w formie testu bądź opisowej.
Ćwiczenia - zaliczenie na podstawie obecności i wykonania poszczególnych zadań.
1. Irena Skowronek. Zmysły dla zysku. Poltext 2019
2. Andrew Colman, Richard Gregory. Czucie i percepcja. Zysk i S-ka. 2014
3. Dee Unglaub Silverthorn.Fizjologia człowieka. Zintegrowane podejście. PZWL 2018
4. Aleksander Michajlik, Witold Ramotowski. Anatomia i fizjologia człowieka. PZWL 2003
5. Stanisław J. Konturek. Podstawy fizjologii człowieka. Układ nerwowy i narządów zmysłów. Wyd. UJ 2009
1. Stanisław J. Konturek. Fizjologia człowieka. Urban & Partner 2019
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 28-04-2021 14:37)