SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Przechowalnictwo winogron i wina - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Przechowalnictwo winogron i wina
Kod przedmiotu WZS-EW-pww-POD20
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Enologia (Winiarstwo)
Profil praktyczny
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. inż. Ireneusz Ochmian
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Poznanie istoty procesów dojrzewania, pielęgnacji, stabilizacji i korekty różnych gatunków wina. Poznanie technik i warunków przechowywania wina, z uwzględnieniem jego rodzaju i charakteru. Nabycie umiejętności diagnozowania wad i chorób wina, oraz podejmowania stosowanych działań naprawczych. Zapoznanie się ze szkodnikami i chorobami przechowalniczymi winogron oraz możliwościami ochrony przed nimi. Wskazanie metod przetwarzania i konserwowania winogron i moszczów, ocena prawidłowości procesu przechowywania, wybór i dostosowanie rodzaju przechowalni, wykorzystania maszyn i urządzeń oraz poszczególnych procesów.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii, fizyki w zakresie szkoły średniej. Znajomość podstaw technologii wytwarzania wina i rodzajów wina.

Zakres tematyczny

  • Procesy życiowe zachodzące w produktach roślinnych w trakcie przechowywania.
  • Normy i zasady stosowane w przechowalnictwie surowców roślinnych (warunki i urządzenia)
  • Sterowanie procesami życiowymi i urządzenia pomiarowe w przechowalniach.
  • Choroby owoców mogące nastąpić w trakcie przechowywania : biotyczne i fizjologiczne.
  • Metody przetwarzania i konserwowania winogron i innych owoców
  • Procesy zachodzące podczas przechowywania pielęgnacji wina
  • Warunki i techniki przechowywania i pielęgnacji różnych gatunków wina
  • Kontrola parametrów przechowywanego wina
  • Sposoby stabilizacji wina
  • Wady i choroby wina – prawidłowa diagnoza, profilaktyka, sposoby usuwania wad
  • Technologia dojrzewania i przechowywania win specjalnych – maderyzacja, sheryzacja, wina musujące

Metody kształcenia

Metody podające:

  • wykłady informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykłady problemowe

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • Zaliczenie z oceną na podstawie  testu końcowego.

Zaliczenie słuchacz uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu).

Literatura podstawowa

1. Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.

2. Vogel W.:Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008

3. Bednarski W.,Repsa A.:Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003

4. Myśliwiec R.:Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006

5. Leśniak W.:Biotechnologia żywności -procesy fermentacji i biosyntezy. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław 2002

6. Jarczyk A., Berdowski J.: Przetwórstwo owoców i w warzyw. WSiP, Warszawa 1997

7. Domine A.:Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009

8. Koelliker B, Kreis B.: Szkoła win. Delta W-Z, Warszawa 2010

9. Trybała M.: Produkcja i przechowywanie płodów rolniczych, AR Wrocław 1999.

10. Praca zbiorowa pod red. G. Sobkowicza: Towaroznawstwo i przechowalnictwo produktów rolnych – przewodnik do ćwiczeń, AR Wrocław 1995.

11. Lange E., Ostrowski W.: Przechowalnictwo owoców, PWRiL Warszawa 1992.

Literatura uzupełniająca

1. Oszmiański J.: Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw, Wydawnictwo AR we Wrocławiu 2002.

2. Praca zbiorowa pod red. Grzesiuka i Góreckiego. Wprowadzenie do przechowalnictwa, AR Olsztyn 1994.

3. Miesięcznik "Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny" ISSN 0137-2645 - artykuły wybrane przez prowadzącego

4. Kwapisz E.: Robimy wino dobre i domowe. Wydawnictwo Browin 2019.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 28-04-2021 14:39)