SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Współpraca technologiczna |
Kod przedmiotu | 15.9-WZ-BezP-WT |
Wydział | Wydział Ekonomii i Zarządzania |
Kierunek | Bezpieczeństwo narodowe |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obieralny |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Ćwiczenia | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Projekt | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zaprezentowanie korzyści wynikających ze współpracy między podmiotami ze sfery biznesu i między podmiotami ze sfery biznesu i sfery nauki.
Podstawy ekonomii, podstawy zarządzania.
1. Rys historyczny współpracy w zakresie innoowacji
2. Pojęcie i rodzaje współpracy
3. Współpraca między jednostkami ze sfery biznesu
4. Współpraca między przedsiębiorstwami a jednostkami ze sfery nauki
5. Rola instytucji otoczenia biznesu w kreowaniu współpracy technologicznej
6. Finansowe aspekty współpracy technologicznej
7. Społeczne aspekty współpracy technologicznej
Prezentacja multimedialna, Dyskusja, case study
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
ćwiczenia: aktywność na zajęciach i kolokwium
Projekt: opracowanie projektu oraz udział w projekcie badawczym Katedry Innowacji i Przedsiębiorczości
1. Tomaszewski M., (2018), The Cooperation of Enterprises in the Field of Innovation - Qualitative Analysis for Lubuskie Voivodship, Przedsiebiorczość i Zarządzanie, T.19, z. 4, cz. 3, s. 137-150.
2. Nowak D. (2018), WPŁYW WSPÓŁPRACY NA AKTYWNOŚĆ INNOWACYJNĄ MSP, Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania Uniwersytetu Szczecińskiego nr 52/2
3. Współpraca przedsiębiorstw a innowacje i transfer technologii - wybrane aspekty, Praca zb. pod red. A. Świadka i J. Wisniewskiej, Wydawnictwo IVG, Szczecin, 2016
1. Marek Tomaszewski, (2017), Struktura przemysłu a kooperacja innowacyjna przedsiębiorstw z Polski zachodniej, Europa Regionum, T. 31, s. 65-78.
2. Marek Tomaszewski: Wpływ odległości od uczestników sieci na kooperację innowacyjną przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, Journal of Agribusiness and Rural Development 2 (36) / 2015, s. 343-351
3. Marek Tomaszewski: Rola oportunizmu w powiązaniach kooperacyjnych w świetle teorii kosztów transakcyjnych O. E. Williamsona, Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa nr 4(783)/2015, s. 73-79;
Zmodyfikowane przez dr Marek Tomaszewski (ostatnia modyfikacja: 27-05-2021 13:03)