SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Wykład monograficzny specjalnościowy - Ekonomia przedsiębiorstwa |
Kod przedmiotu | 14.3-WZ-EkoPD-WMS-EP |
Wydział | Wydział Ekonomii i Zarządzania |
Kierunek | Ekonomia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Występuje w specjalnościach | Ekonomia przedsiębiorstwa |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Zaznajomienie studentów z makro- i mikroekonomicznymi podstawami gospodarki żywnościowej. Przedstawienie studentom struktury i organizacji systemu gospodarki żywnościowej w Polsce. Zaznajomienie studentów z czynnikami i strukturami wytwórczymi gospodarki żywnościowej w Polsce i UE. Uświadomienie słuchaczom uniwersaliów gospodarki żywnościowej. Zaznajomienie studentów z instrumentami wspólnej polityki rolnej UE.
1. Student powinien mieć opanowany materiał z zakresu mikroekonomii 2. Student powinien wiedzieć co znaczą podstawowe określenia makroekonomiczne (jak np. PKB, bezrobocie, inflacja, bank centralny, kurs walutowy, eksport, import). 3. Student powinien wykazać zainteresowanie bieżącymi procesami ekonomicznymi występującymi w kraju i na świecie, poprzez ogólną orientację np. w wielkościach agregatów makroekonomicznych. 4. Student powinien posiadać umiejętność logicznego myślenia w wiązaniu mechanizmów teoretycznych z praktycznym funkcjonowaniem gospodarki.
|
Wykład: Agrobiznes jako subsystem gospodarki narodowej (cz.1). Agrobiznes jako subsystem gospodarki narodowej (cz.2). Osobliwości sektora rolno-żywnościowego w warunkach transformacji. Specyfika sektora rolno-żywnościowego w świetle współczesnych nurtów ekonomii. Mechanizmy WPR (cz.1). Mechanizmy WPR (cz.2). Stadialny charakter ewolucji WPR. Ocena funkcjonowania WPR.
Wykład:
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład: zaliczenie pisemne ( K_W02; K_W04; K_W03; K_W07; K_W08; KU_01; K_K07; K_K04;K_K08). Weryfikacja efektów kształcenia (K_U06; K_U03; KU05; K_U02; K_K07; K_K06; K_K04; K_K01; K_K08) pod koniec każdego wykładu poprzez dyskusję, studium przypadku oraz w trakcie zaplanowanych konsultacji.
Na ocenę z przedmiotu składa się ocena z pisemnego zaliczenia z wykładu (100%).
Nazwa przedmiotu: Ekonomiczne podstawy gospodarki żywnościowej.
Zmodyfikowane przez dr Paweł Szudra (ostatnia modyfikacja: 05-05-2021 12:08)