SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy controllingu - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy controllingu
Kod przedmiotu 04.3-WZ-ZarzP-PC
Wydział Wydział Ekonomii i Zarządzania
Kierunek Zarządzanie
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obieralny
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. inż. Anna Saniuk, prof. UZ
  • dr Maciej Kozaryn
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studenta z koncepcją i instrumentarium controllingu w przedsiębiorstwie, rozumianego przede wszystkim jako całościowe planowanie i sterowanie działalnością przedsiębiorstwa z punktu widzenia zapewnienia rentowności. Nabycie umiejętności rozwiązywania problemów decyzyjnych w przedsiębiorstwie z wykorzystaniem przykładowych metod controllingu.

Wymagania wstępne

Znajomość podstawowych pojęć z rachunkowości finansowej.

Zakres tematyczny

Wykład: Funkcje, rodzaje, cele i zadania controllingu. Controlling strategiczny a operacyjny. Koncepcja realizacji controllingu w przedsiębiorstwie. Rachunkowość jako baza controllingu. Controlling finansowy. Zadania dyrektora finansowego i kontrolera finansowego. Controlling a kontrola. Instrumentarium controllingu. Zintegrowane planowanie działalności przedsiębiorstwa. Rentowność. Zrównoważona Karta Wyników. Systemy mierników i wskaźników. Kluczowe Wskaźniki Efektywności (KPI). Budżetowanie. Ewidencja danych rzeczywistych. Analiza odchyleń danych rzeczywistych i planowanych. Nowoczesne narzędzia controllingu.

Ćwiczenia: Pojęcia i koncepcja realizacji controllingu w przedsiębiorstwie. Rachunkowość jako baza controllingu. Instrumentarium controllingu. Zintegrowane planowanie działalności przedsiębiorstwa. Analizowanie rentowności według produktów, kanałów dystrybucji, klientów. Zrównoważona Karta Wyników. Budżetowanie. Ewidencja danych rzeczywistych. Analiza odchyleń danych rzeczywistych i planowanych.

Metody kształcenia

Wykład: Wykład konwencjonalny, prezentacja multimedialna, dyskusja.

Ćwiczenia: Rozwiązywanie zadań z analizą przykładów. Metoda projektu koordynowana przez prowadzącego.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie wykładu obejmuje koncepcję, funkcje, rodzaje, cele i zadania controllingu oraz cechy metod i narzędzi controllingu w przedsiębiorstwie z uwzględnieniem wspomagania komputerowego controllingu. Zaliczenie wykładu przeprowadzane jest w formie pisemnej. Suma uzyskanych punktów decyduje o ocenie końcowej: bardzo dobry (91%-100% punktów możliwych do zdobycia), dobry plus (81%- 90%), dobry (71%-80%), dostateczny plus (61%-70%), dostateczny (51% – 60%).

Zaliczenie ćwiczeń uzależnione jest od oceny pracy zaliczeniowej (projektu) oddanej w postaci wydruku. Na ocenę mają wpływ: prezentowane treści pod względem merytorycznym (40%), ujęcie własnych propozycji działań korygujących wraz z ich analizą (25%), systematyczna praca nad projektem (10%), „obrona” projektu  (20%), aktywny udziału w zajęciach (5% oceny końcowej z ćwiczeń).

Zasady ustalania oceny końcowej z ćwiczeń: bardzo dobry (91%-100% punktów możliwych do zdobycia), dobry plus (81%- 90%), dobry (71%-80%), dostateczny plus (61%-70%), dostateczny (51% – 60%).

Na ocenę z przedmiotu składa się ocena z ćwiczeń (50%) i wykładu (50%). Warunkiem zaliczenia przedmiotu są pozytywne oceny z ćwiczeń i wykładu.

Literatura podstawowa

1. Wnuk-Pel T., Controlling operacyjny, Wydawnictwo Nieoczywiste. MDDP Akademia Biznesu, Warszawa 2017.

2. Foremna-Pilarska M., Controlling: narzędzia i struktury, PWE, Warszawa 2015. 

3. Chomuszko M., Controlling procesów: jak wdrożyć, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2015.

4. Sierpińska M., Sierpińska-Sawicz A., Węgrzyn R., Controlling finansowy w przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2019.

5. Nowak E., Nieplowicz M., Rachunkowość a controlling, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2013.

6. Kluge P.D. (red.), Skrypt do przedmiotu Podstawy controllingu, Uniwersytet Zielonogórski, Zielona Góra 2011.

 

 

 

Literatura uzupełniająca

1. Parmenter D., Kluczowe wskaźniki efektywności (KPI). Tworzenie, wdrażanie i stosowanie, One Press Helion, Warszawa 2016.

2. Janczyk-Strzała  E., Controlling w przedsiębiorstwach produkcyjnych, CeDeWu, Warszawa 2008.

3. Leszczyński Z., Wnuk-Pel T., Controlling w praktyce, ODDK, Gdańsk 2010.

4. Kulińska-Sadłocha E., Controlling w banku, PWN, Warszawa 2003.

5. Śliwczyński B., Controlling w zarządzaniu logistyką: controlling operacyjny, controlling procesów, controlling zasobów, Wyższa Szkoła Logistyki, Poznań 2007.

6. Kochalski C. (red.), Zielony controlling i finanse. Podstawy teoretyczne, Wydawnictwo C. H. Beck, Warszawa 2016. 

 

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Paweł Szudra (ostatnia modyfikacja: 05-05-2021 12:15)