SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Opieka i edukacja terapeutyczna w leczeniu żywieniowym - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Opieka i edukacja terapeutyczna w leczeniu żywieniowym
Kod przedmiotu 12.0-WL-PIELD-LECZ-Ż
Wydział Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek Pielęgniarstwo
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra pielęgniarstwa
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2019/2020
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • mgr Natalia Hertmanowska
  • dr Karolina Kieres
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 5 0,33 - - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 10 0,67 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Uzyskanie niezbędnej wiedzy do określenia zakresu i charakteru żywienia w stanach chorobowych wymagających specjalistycznej terapii żywieniowej, poznanie zasad planowania i stosowania diet w leczeniu wspomaganym dietą, cele stosowania terapii żywieniowej w określonych jednostkach klinicznych, wyjaśnianie mechanizmów powstawania niepożądanych reakcji na pokarm.

Wymagania wstępne

Znajomość podstawowych składników pokarmowych i odżywczych żywności, znajomość interakcji leków z żywnością

Zakres tematyczny

Wykłady: 

1. Zasady żywienia w chorobach układu oddechowego
2. Zasady żywienia w zakażeniach wirusowych

Ćwiczenia:

  1. Prowadzenie żywienia pozajelitowego u dorosłych
  2.  Zasady leczenia żywieniowego osób starszych
  3. Żywienie enteralne i parenteralne w warunkach domowych
  4. Leczenie żywieniowe dzieci

 

Metody kształcenia

Metody podające (prezentacja multimedialna), problemowe (omówienie przypadków klinicznych), aktywizujące (dyskusja, referat)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład: zaliczenie przeprowadzone w formie pisemnej - test obejmujący pytania otwarte i zamknięte (ocena pozytywna po uzyskaniu minimum 60% możliwych punktów). warunkiem zaliczenia.

Ćwiczenia: warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zajęć, przewidzianych do realizacji w ramach programu. Ocenie podlegają: test jednokrotnego wyboru, test praktycznych umiejętności. W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.

Ocena końcowa: to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

Literatura podstawowa

1.   Sobotka L. (red.) Podstawy żywienia klinicznego. PZWL, Warszawa, 2007

2.    Jagiełło M. Cukrzyca typu 2 diety i jadłospisy. Lexdruk, Rybnik  2010

3.    Jarosz M. Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Instytut Żywności i Żywienia 2011

4.    Peckenpaugh N. Podstawy żywienia i dietoterapia.  Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010

6.    Pertkiewicz M. Kortała T. Standardy żywienia pozajelitowego i dojelitowego. PZWL, Warszawa 2005

7.    Payne A., Barker H. Dietetyka i żywienie kliniczne (red.) Edra Urban & Partner, Wrocław 2017

 

Literatura uzupełniająca

1.   Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Iwona Bonikowska (ostatnia modyfikacja: 23-05-2021 23:26)