SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Biotechnologia stosowana |
Kod przedmiotu | 13.4-WB-Biol2D-BS-S21 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biologia / Biologia nauczycielska |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Egzamin |
Zapoznanie z podstawowymi zagadnieniami związanymi z wykorzystaniem biotechnologii w różnych dziedzinach działalności człowieka.
Podstawy biotechnologii.
Wykłady: Znaczenie biotechnologii w przemyśle spożywczym. Produkcja fermentowanych produktów mlecznych, mięsnych i roślinnych. Znaczenie i rozwój biotechnologii w rolnictwie i ogrodnictwie. Metoda kultur in vitro. Rodzaje i zastosowanie kultur in vitro. Produkcja metabolitów wtórnych w kulturach in vitro. Techniki mikrorozmnażania roślin. Wykorzystanie kultur in vitro w hodowli roślin. Wykorzystanie organizmów genetycznie zmodyfikowanych.
Laboratorium: Fermentacja alkoholowa. Fermentacja mlekowa. Kultury kalusa. Mikrorozmnażanie roślin. Sterylność propagacji. Mutageneza chemiczna. Mutageneza fizyczna roślin.
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)
- praktyczna (ćwiczenia)
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład – zaliczenie w formie pisemnej. Trwa 60 minut i obejmuje 5 pytań otwartych. Do zaliczenia na ocenę pozytywną wymagane jest uzyskanie 60% punktów. Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest poprawne wykonanie wszystkich ćwiczeń oraz napisanie kolokwium zaliczeniowego. Oceniane są: kolokwium sprawdzające wiedzę (5 pytań otwartych, 60 min., ocena pozytywna - min. 60% punktów).
1. Red. M. Gniewosz, E. Lipnicka. Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności. Wyd. SGGW 2013.
2. Red. W. Bednarski, A. Reps. Biotechnologia żywności. Wyd. WNT 2017.
3. Red. M. Mitek, K. Leszczyńskiego. Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego. Wyd. SGGW 2014.
4. Malepszy S. Biotechnologia roślin. PWN, 2019.
5. Brown T. A. Genomy. PWN, 2018.
6. Przewodnik do ćwiczeń z roślinnych kultur in vitro. Red.: Skucińska B. Wydawnictwo UR Kraków, 2008.
Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 05-12-2021 23:43)