SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Biotechnologia stosowana - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Biotechnologia stosowana
Kod przedmiotu 13.4-WB-Biol2D-BS-S21
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Biologia / Biologia nauczycielska
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 5
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Andrzej Jurkowski
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 30 2 - - Zaliczenie na ocenę
Wykład 15 1 - - Egzamin

Cel przedmiotu

Zapoznanie z podstawowymi zagadnieniami związanymi z wykorzystaniem biotechnologii w różnych dziedzinach działalności człowieka.

Wymagania wstępne

Podstawy biotechnologii.

Zakres tematyczny

Wykłady: Znaczenie biotechnologii w przemyśle spożywczym. Produkcja fermentowanych produktów mlecznych, mięsnych i roślinnych. Znaczenie i rozwój biotechnologii w rolnictwie i ogrodnictwie. Metoda kultur in vitro. Rodzaje i zastosowanie kultur in vitro. Produkcja metabolitów wtórnych w kulturach in vitro. Techniki mikrorozmnażania roślin. Wykorzystanie kultur in vitro w hodowli roślin. Wykorzystanie organizmów genetycznie zmodyfikowanych.

Laboratorium: Fermentacja alkoholowa. Fermentacja mlekowa. Kultury kalusa. Mikrorozmnażanie roślin. Sterylność propagacji. Mutageneza chemiczna. Mutageneza fizyczna roślin.

Metody kształcenia

- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)

- praktyczna (ćwiczenia)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład – zaliczenie w formie pisemnej. Trwa 60 minut i obejmuje 5 pytań otwartych. Do zaliczenia na ocenę pozytywną wymagane jest uzyskanie 60% punktów. Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest poprawne wykonanie wszystkich ćwiczeń oraz napisanie kolokwium zaliczeniowego. Oceniane są: kolokwium sprawdzające wiedzę (5 pytań otwartych, 60 min., ocena pozytywna - min. 60% punktów).

Literatura podstawowa

1.  Red. M. Gniewosz, E. Lipnicka. Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności. Wyd. SGGW 2013.

2. Red. W. Bednarski, A. Reps. Biotechnologia żywności. Wyd. WNT 2017.

3. Red. M. Mitek, K. Leszczyńskiego. Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego. Wyd. SGGW 2014.

4. Malepszy S. Biotechnologia roślin. PWN, 2019.

5.  Brown T. A. Genomy. PWN, 2018.

6.  Przewodnik do ćwiczeń z roślinnych kultur in vitro. Red.: Skucińska B. Wydawnictwo UR Kraków, 2008.

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 05-12-2021 23:43)