SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Zarządzanie jakością w procesach produkcyjnych |
Kod przedmiotu | 06.9-WM-ZiIP-P-41_22 |
Wydział | Wydział Mechaniczny |
Kierunek | Zarządzanie i inżynieria produkcji |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Projekt | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest przekazanie podstawowych wiadomości z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem, w tym zwłaszcza, zapoznanie studentów ze współczesną koncepcją zarządzania przez jakość i podstaw jakości totalnej TQM w przedsiębiorstwie, z uwzględnieniem środowiska i bezpieczeństwa pracy do wykorzystania w dalszym procesie kształcenia oraz przyszłej pracy zawodowej.
Zarządzanie przedsiębiorstwem
W ramach wykładu omawiane są następujące zagadnienia:
W 1. Wprowadzenie do zarządzania jakością.
W 2. Filozofia zarządzania jakością. Koncepcje zarządzania jakością.
W 3. Zarządzanie jakością poprzez powszechne zaangażowanie – koncepcja TQM.
W 4. Zarządzanie jakością poprzez przestrzeganie uznanych standardów – standardy ISO 9000, standardy motoryzacyjne, obronne, spożywcze.
W 5. Zarządzanie jakością poprzez pomiar skuteczności i efektywności działań – SPC, SIX SIGMA. 8 zasad zarządzania jakością.
W 6. Filozofia Deminga - model, cykl, 14 zasad. Narzędzia wspomagające zarządzanie jakością.
W 7. Metody projektowania dla jakości (QFD, FMEA. DoE). Metody kontroli w tym techniki kontroli statystycznej. Wdrażanie zarządzania jakością. Koszty jakości. System zarządzania środowiskowego wg ISO 14001, system zarządzania bezpieczeństwem pracy wg ISO 18001, system bezpieczeństwa produktu HACCP, system dobrej praktyki (GAP, GMP, GHP, GLP).
W 8. Projektowanie strategii przedsiębiorstwa z uwzględnieniem jakości, środowiska i bezpieczeństwa pracy.
W ramach zajęć projektowych
P 1. Wybrane metody SZJ - jako instrumenty ciągłego doskonalenia procesów lub produktów.
P 2. Praktyczne zastosowanie metod: QFD, FMEA, DoE.
P 3. Identyfikacja i definiowanie problemów jakościowych.
P 4. Wybór metod i narzędzi w zarządzaniu jakością do rozwiązywania praktycznych problemów związanych z identyfikacją, analizą wad produktów bądź procesów.
P 5. Umiejętność identyfikacji oraz hierarchizacji przyczyn występowania błędów w procesie.
P 6. Wskazywanie działań, które mogłyby wyeliminować lub przynajmniej ograniczyć możliwości wystąpienia potencjalnych błędów w wyrobie.
P 7. Zaproponowanie kompleksowego rozwiązana zidentyfikowanego problemu.
Wykład - konwencjonalny.
Projekt – praca w grupach, burza mózgów.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład – warunkiem zaliczenia części wykładowej jest uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu obejmującego weryfikację znajomości podstawowych zagadnień. Student dostaje 5 pytań dotyczących zagadnień przedmiotu. Na ocenę składają się oceny z 5-ciu pytań egzaminacyjnych. Wpisuje się średnią ocenę z 5-ciu pytań.
Projekt – warunkiem zaliczenia projektu jest uzyskanie pozytywnej oceny składającej się z pozytywnych ocen z trzech projektów cząstkowych, potwierdzających nabycie umiejętności związanych z realizacją zadań projektowych, przewidzianych do realizacji w ramach programu. Wpisuje się ocenę średnią. Projekty należy wykonać w formie elektronicznej i w postaci prezentacji.
Zaliczenie przedmiotu: Ocena końcowa na zaliczenie przedmiotu stanowi średnią arytmetyczną ocen z egzaminu i średniej oceny z projektów.
Szymonik Z., Hamrol A., Gradowski P.: Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem, PWE, Warszawa, 2013.
Hamrol A.: Zarządzanie jakością z przykładami. PWN, Warszawa 2008.
Miller P. Systemowe zarządzanie jakością. Wyd. DIFIN, Warszawa 2011.
Sikora T., i inni: Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2010.
Grzenkowicz N., i inni: Zarządzanie jakością – metody i instrumenty controllingu jakości. Wyd. Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2009.
1. Wolniak R., Skotnicka B.: Metody i narzędzia zarządzania jakością. Teoria i praktyka. Wyd. Politechniki Śląskiej, Gliwice 2008.
Brak
Zmodyfikowane przez dr inż. Tomasz Belica (ostatnia modyfikacja: 07-04-2022 10:44)