SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Budżetowanie w przedsiębiorstwach produkcyjnych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Budżetowanie w przedsiębiorstwach produkcyjnych
Kod przedmiotu 06.9-WM-ZiIP-ZL-P-56_22
Wydział Wydział Mechaniczny
Kierunek Zarządzanie i inżynieria produkcji
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. inż. Waldemar Woźniak, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Egzamin
Projekt 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest poznanie zasad sporządzania budżetów w przedsiębiorstwach produkcyjnych oraz nabycie umiejętności analizy danych w nich zawartych oraz poprawnego wykorzystania tych danych w procesach podejmowania decyzji. 

 

Wymagania wstępne

Zarządzanie i ekonomika przedsiębiorstwa, Controlling w przedsiębiorstwach produkcyjnych

Zakres tematyczny

Wykłady:

W1. Prognozowanie przychodów w ujęciu taktycznym. Metody prognozowania.

W2. Prognozowanie zmian i efektów.

W3. Analiza koszty – wolumen - zysk.

W4. Analiza potrzeb materiałowych, prognozowanie cen materiałów w ujęciu VA/VE (value analysis value engineering).

W5. Metody budżetowania w przedsiębiorstwie. Rodzaje budżetów.

W6. Budżet w ujęciu funkcyjnym – podstawowe dokumenty wspomagające proces budżetowania.

W7. Budżetowanie zasobów ludzkich.

W8. Budżetowanie środków trwałych do realizacji planu produkcji.

W9. Preliminarz inwestycji (inwestycyjny rachunek kosztów) w celu odtworzenia zasobów.

W10. Inwestycyjny rachunek kosztów.

W11. Planowanie i kontrola kosztów procesów logistycznych w przedsiębiorstwie – zaopatrzenie i magazyn.

W12. Planowanie i kontrola kosztów procesów logistycznych w przedsiębiorstwie – produkcja i zbyt.

W13. Pomiar kosztów i analiza dla podejmowania decyzji.

W14. Rachunek kosztów standardowych oraz analiza odchyleń .

W15. Zarządzanie kapitałami obcymi w aspekcie realizacji budżetu.

Projekt:

P1 – P2            Założenia do projektowanego budżetu przedsiębiorstwa produkcyjnego. Wyroby, struktura wyrobu, wolumen.

P3 – P4            Planowanie potrzeb materiałowych w ujęciu ilościowym i kosztowym w zakładanym horyzoncie czasu.

P5 – P6            Planowanie zasobów produkcyjnych w ujęciu technologicznym (na podstawie założonej bazy TPP i wariantowością marszrut technologicznych).

P7 – P8            Preliminowanie inwestycji w celu odtworzenie (zakupu nowych) zasobów.

P9 – P10          Planowanie zasobów ludzkich w ujęciu wynagrodzeń bezpośrednich i pośrednich dostosowanych do norm czasowych na podstawie bazy TPP.

P11 – P12         Analiza granicznego punku rentowności, marży pokrycia, wyboru optymalnej produkcji ze względu na koszty produkcji.

P13 – P14         Analiza przepływów pieniężnych, planowanie środków finansowych własnych i obcych, bilansowanie zapotrzebowania na środki finansowe.

P15                  Opracowanie budżetu realizacji przyjętego planu produkcji.

 

Metody kształcenia

Wykład konwencjonalny.

Projekt w formie zadań projektowych realizowanych przez studentów w grupach (zespołach) oraz indywidualnie. Analiza przypadków.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład: egzamin

Ocena wystawiana na podstawie egzaminu pisemnego obejmującego weryfikację znajomości podstawowych zagadnień

Projekt: zaliczenie na ocenę

Na zajęciach na bieżąco monitorowane są i oceniane postępy studentów w nabywaniu wiedzy, umiejętności i kompetencji poprzez systematyczną ocenę zadań projektowych wykonywanych indywidualnie i w grupach oraz dyskusje i analizy przypadków. Warunkiem zaliczenia jest zdobycie określonej liczby punktów.

Ocena końcowa – średnia arytmetyczna ocen z poszczególnych form zajęć.

 

 

Literatura podstawowa

Szczęsny Wiesław, Śliwa Jan, Budżetowanie operacyjne, finansowe i kapitałowe w przedsiębiorstwie, Beck, Warszawa, 2010.

Foremna-Pilarska M., Budżetowanie i controlling w podmiotach gospodarczych, Wydawnictwo Politechniki Koszalińskiej, Koszalin 2007.

Nowak E., Nita B., Budżetowanie w przedsiębiorstwie: organizacja, procedury, zastosowanie, Oficyna Wolters & Kluwer, Kraków 2007.

Literatura uzupełniająca

Olchowicz I., Tłaczała A., Sprawozdawczość finansowa: według krajowych i międzynarodowych standardów, Difin, Warszawa 2015.

Czubakowska K., Budżetowanie w controllingu, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk 2004.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Tomasz Belica (ostatnia modyfikacja: 30-04-2022 22:21)