SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Agroturystyka - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Agroturystyka
Kod przedmiotu 04.4-WZS-TiRP-AG
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Turystyka i rekreacja
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Paweł Czechowski
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Egzamin
Laboratorium 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Ukazanie znaczenia agroturystyki w poszerzaniu oferty turystycznej adresowanej do klientów z dużych aglomeracji miejskich oraz jako źródła dodatkowego dochodu dla gospodarstw wiejskich. Prezentacja form turystyki alternatywnej (ekoturystyki lub tzw. „turystyki łagodnej”), nie zagrażającej środowisku naturalnemu. Określenie barier oraz szans rozwoju agroturystyki w Polsce.

Wymagania wstępne

Podstawowa znajomość zagadnień związanych z turystyką.

Zakres tematyczny

Pojęcie agroturystyki. Wymogi prawne. Uwarunkowania lokalne prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie agroturystyki.

Atrakcyjność kulturowa regionów Polski.

Wymogi techniczne stawiane gospodarstwom agroturystycznym.

Oddziaływanie turystyki alternatywnej na środowisko. Zasady ochrony środowiska w turystyce alternatywnej.

Uwarunkowania prawno – organizacyjne i techniczne.

Charakterystyczne cechy gospodarstw agroturystycznych.

Przestrzeń agroturystyczna

Przegląd gospodarstw agroturystycznych.

Metody kształcenia

Metody podające (prezentacja multimedialna), problemowe (omówienie przykładów), aktywizujące (dyskusja, referat).

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład: egzamin końcowy (w formie pisemnej) z treści prezentowanych na wykładach.

Ćwiczenia: aktywność, samodzielna zadania, kolokwium, referat.

Literatura podstawowa

Musiał, W., Kania, J., Leśniak, L. (2005). Agroturystyka i usługi towarzyszące. Małopolskie Stowarzyszenie Doradztwa Rolniczego, Kraków.

Drzewiecki M. (2009). Agroturystyka współczesna w Polsce. WSTiH, Gdańsk.

Sznajder R., Przezbórska L. (2006). Agroturystka. Polskie Wydawnictwa Ekonomiczne, Warszawa.

Literatura uzupełniająca

Niemiec W. (2010). Wybrane zagadnienia ochrony środowiska w turystyce, Oficyna Wydawnicza PRZ, Rzeszów.

 

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Paweł Czechowski (ostatnia modyfikacja: 15-04-2022 19:27)