SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Zarządzanie - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Zarządzanie
Kod przedmiotu 04.4-WZS-TiRP-Z
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Turystyka i rekreacja
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Halina Bartkiewicz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie ze strukturą i zasadami funkcjonowania współczesnych organizacji; zrozumienie i docenienie wiedzy z zakresu zarządzania; opanowanie podstawowych metod i technik planowania, organizowania, przewodzenia i kontroli; nabycie umiejętności stosowania zasad zarządzania w praktyce gospodarczej; zrozumienie potrzeby zdobywania wiedzy.

Wymagania wstępne

Znajomość podstawowych pojęć i praw ekonomicznych.

Zakres tematyczny

Wykłady

  1. Wprowadzenie do przedmiotu. Zarządzanie - jego istota i znaczenie.
  2. Geneza i rozwój nauki o zarządzaniu.
  3. Organizacja w otoczeniu jako obiekt zarządzania.
  4. Zasoby organizacji (kapitał ludzki, zasoby materialne, procesy).
  5. Władza, komunikacja w zarządzaniu i konflikty w organizacji.
  6. Cele zarządzania. Funkcje zarządzania - planowanie i organizowanie.
  7. Funkcje zarządzania - przewodzenie i kontrolowanie.
  8. Struktura organizacyjna.
  9. Zarządzanie jako proces informacyjno-decyzyjny.
  10. Metody i zasady zarządzania.
  11. Istota pracy kierowniczej. Style kierowania, role kierownicze i umiejętności kierowników.
  12. Etyczny i kulturowy kontekst zarządzania.

Ćwiczenia

  1. Interdycyplinarność nauki organizacji i zarządzania.
  2. Budowa i funkcjonowanie efektywnego zespołu.
  3. Zastosowanie podejścia opisowo-ulepszającego i funkcjonalno wzorującego oraz metod twórczych do rozwiązywania problemów w zarządzaniu.
  4. Komunikacja i negocjacje w organizacji.
  5. Tworzenie planu strategicznego przedsiębiorstwa.
  6. Sporządzenie planu operacyjnego (jednorazowego i trwale obowiązującego).
  7. Metody i zasady motywowania.
  8. Projektowanie struktury organizacyjnej.
  9. Zarządzanie czasem i organizacja pracy własnej.
  10. Polityka kadrowa w przedsiębiorstwie.
  11. Praca z konfliktem w zarządzaniu.
  12. Stres i asertywność w pracy menadżera.

Metody kształcenia

  • metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych; wykład konwersatoryjny
  • metody poszukujące: problemowe (sytuacyjne: opracowanie planu, sposobów motywowania; ćwiczeniowo-praktyczne: studium przypadku - struktura organizacyjna przedsiębiorstwa, rozwiązywanie problemów); dyskusji (okrągłego stołu); eksponujące (pokaz, drama - komunikacja).

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • Wykład: zdanie przedmiotowego kolokwium obejmującego treści wykładowe i praktyczne umiejętności (test - 20 pytań, pytania jednokrotnego wyboru, prawda-fałsz lub otwarte) - na ocenę pozytywną wymagane uzyskanie 50% łącznej sumy punktów
  • Ćwiczenia: zaliczenie 2 sprawdzianów (pytania otwarte z tematyki ćwiczeń; na ocenę pozytywną wymagane uzyskanie 50% łącznej sumy punktów), przygotowanie referatu na temat „Strategia motywowania pracowników” w grupach (ocenie podlega kompletność zagadnień, merytoryka opracowania oraz prezentacja referatu na zajęciach)

Ocena końcowa z przedmiotu jest oceną składającą się w 50% z oceny z testu końcowego i w 50% z oceny z ćwiczeń (ocena z ćwiczeń może zostać podwyższona za aktywność)

Literatura podstawowa

  1. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2018
  2. Korzeniowski L., Podstawy zarządzania organizacjami, Wyd. Difin, Warszawa 2019
  3. Zakrzewska-Bielawska A. (red.), Podstawy zarządzania: teoria i ćwiczenia, GAB Doradztwo Wydawnicze Grzegorz Boguta, Warszawa 2017
  4. Żabiński L. (red.), Zarządzanie przedsiębiorstwem turystycznym: zarys problematyki, Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Katowice 2015

Literatura uzupełniająca

  1. Cohen S., Eimicke W., Management Fundamentals, Columbia University Press, New York 2021.
  2. Journal of Economics&Management, The Karol Adamiecki University of Economics - wybrane artykuły
  3. Organization&Management: scientific quarterly, Wyd, Politechniki Śląskiej - wybrane artykuły
  4. Jemielniak D., Latusek-Jurczak D., Zarządzanie, Wyd. Poltext, Warszawa 2014

 

Uwagi

Literatura zostanie uaktualniona w roku rozpoczęcia zajęć.


Zmodyfikowane przez dr Agnieszka Gandecka (ostatnia modyfikacja: 24-02-2023 18:56)