SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy biotechnologii - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy biotechnologii
Kod przedmiotu 13.4-WB-Biol2P-PodstBT-S19
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Biologia
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Andrzej Jurkowski
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie się z podstawowymi pojęciami występującymi w biotechnologii, historią biotechnologii, zaletami procesów biotechnologicznych, czynnikami biotechnologicznymi, zastosowaniem współczesnej biotechnologii. 

 

Wymagania wstępne

Podstawy biologii, chemii, fizyki.

Zakres tematyczny

Wykłady: Definicje nauki biotechnologia, stosowane podziały, okresy rozwoju, cechy charakterystyczne procesów biotechnologicznych. Czynniki biotyczne biotechnologii: enzymy /definicja, budowa, schemat działania, czynniki wpływające na szybkość  reakcji enzymatycznej, rodzaje enzymów/ i drobnoustroje  / definicja, czynniki wpływające na hodowlę drobnoustrojów, metody namnażania drobnoustrojów/. Zastosowanie współczesnej biotechnologii. Gen, mutacje, czynniki mutagenne, naturalne i laboratoryjne mechanizmy przenoszenia materiału genetycznego. Bioprocesy: biosynteza, biotransformacja, biohydroliza, fermentacja, bioługowanie, biodegradacja. Podstawowe operacje i procesy w biotechnologii.  Zagrożenia ze strony biotechnologii – klasyfikacja drobnoustrojów pod kątem biozagrożeń, czynniki zmniejszające zagrożenia, kategorie, w których powinna być rozważana analiza biozagrożeń.

Metody kształcenia

- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład – zaliczenie w formie pisemnej. Trwa 45 minut i obejmuje 5 pytań otwartych. Do zaliczenia na ocenę pozytywną wymagane uzyskanie 60% punktów.

Literatura podstawowa

Bjorn Kristiansen, Colin Ratledge

 

  • red. C. Ratledge, B. Keistiansen. Podstawy biotechnologii. Wyd. nauk. PWN. 2022
  • Twardowski T. Korzyści, oczekiwania, dylematy biotechnologii. Edytor Poznań. 2001.
  • Chmiel A. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN. 1998.
  • Szewczyk K.W. Technologia biochemiczna. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. 2003.
  • Viesturs U.E. Biotechnologia. Wyd. Naukowo-Techniczne. 1992.
  • Russel S. Biotechnologia. PWN. 1990.

Literatura uzupełniająca

  • Fiedurek J. Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych. Wyd. UMCS. 2004.
  • Grzywacz R. Procesy i reaktory biochemiczne. Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej. 1993.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 28-04-2022 00:55)