SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Toksykologia |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BTD-TOK-Ć-S14_genB0IOJ |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia żywności |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Egzamin |
Ćwiczenia | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Nabycie przez studenta wiedzy teoretycznej i praktycznej dotyczącej znajomości zagadnień związanych z nieodwracalnymi dla organizmu powodowanymi wpływem trucizn w żywności.
W ramach ćwiczeń student powinien opisać badaia toksykologiczne żywności w świetle wymagań legislacyjnych ue i polski, oraz metod stosowanych do oceny obecności trucizn w żywności.
Znajomość podstaw biologii i ochrony środowiska, chemii, biochemii oraz toksykologii na poziomie licencjatu.
Wykład. Definicja toksykologii.. Pojęcie trucizny i klasyfikacja trucizn. Toksyczność substancji. Rodzaje zatruć. Wchłanianie, transport, dystrybucja, kumulacja, biotransformacja i wydalanie trucizn. Ocena oddziaływania trucizn na organizm (toksyczność, toksykokinetyka, toksykodynamika). Mutagenne, rakotwórcze i teratogenne działanie trucizn. Substancje toksyczne ich oddziaływanie na ludzi i zwierzęta. Biokumulacja i biomagnifikacja trucizn w łańcuchu troficznym. Ocena ryzyka zatrucia i metody zapobiegania zatruciom żywności.
Zajęcia ćwiczeniowe. Zanieczyszczenia atmosfery, wody i gleby. Kontrola zanieczyszczeń i rodzaje zanieczyszczeń żywności oraz metody ich oznaczania.
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej),
- praktyczna (oznaczanie wybranych skażeń żywności)
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład - egzamin końcowy, do którego student jest dopuszczany na podstawie uprzedniego zaliczenia ćwiczeń.
Egzamin:
I termin – forma pisemna, dalsze terminy – ustna
Trzy pytania (pytanie I – 2 pkt, pytanie II – 2pkt, pytanie III – 2 pkt)
Czas trwania egzaminu / zaliczenia – 90 min.
Ocena – dostateczny – 4 pkt, dostateczny plus – 5 pkt, dobry – 6 pkt, dobry plus lub b. dobry – 6 pkt + oryginalność udzielonej odpowiedzi.
Ćwiczenia laboratoryjne - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu laboratorium. Ocenie podlegają: testy sprawdzające wiedzę (zamknięte i otwarte) – ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów i test umiejętności praktycznych. Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych.
Na ocenę końcową składa się ocena z laboratorium i z egzaminu (po 50%).
Seńczuk W. (red.). Toksykologia. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 1994
Jabłoński L. (red.). Epidemiologia. Wyd. FOLIUM, Lublin 1996
Korczak C.W. Higiena. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 1998
Dziubek Z. (red.). Choroby zakaźne i pasożytnicze. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 1996
brak
Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 20-04-2022 14:27)