SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Biotechnologia molekularna żywności |
Kod przedmiotu | 13.4-WB-BTD-BMŻ-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia żywności |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Egzamin |
Laboratorium | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem kształcenia jest opanowanie wiedzy na temat aspektów molekularnych charakteryzujących poszczególne grupy surowców żywnościowych przetwarzanych w procesach biotechnologicznych. Przedstawione zostaną zagadnienia zależności budowy strukturalno-funkcjonalnej komórek i dynamiki procesów komórkowych, niezbędnej dla zrozumienia zachodzących w niej zjawisk na poziomie ultrastrukturalnym oraz molekularnym.
Biologia, biochemia, biofizyka, genetyka
Wykłady: Biologia molekularna - podstawowe pojęcia i kierunki rozwoju; Struktura molekularna materiału genetycznego; Budowa kwasów nukleinowych; Replikacja, transkrypcja, translacja; Ekspresja genów i jej regulacja; Nowoczesne techniki biologii molekularnej, które znalazły aplikację w biotechnologii żywności; Wyposażenie laboratorium biotechnologii żywności; Wyodrębnianie DNA i RNA z materiału biologicznego; Techniki PCR; Elektroforeza i blotting; Sekwencjonowanie DNA; Mutageneza i mutacje; Struktura i funkcje biologiczne białek.
Laboratorium: Badanie właściwości kwasów nukleinowych; Wyodrębnianie DNA i RNA z próbek żywności; Technika PCR w praktyce; Detekcja elektroforetyczna produktów PCR; Detekcja elektroforetyczna białek; Detekcja żywności genetycznie modyfikowanej; Badanie zafałszowań żywności metodami biologii molekularnej; Biologia molekularna jako narzędzie diagnostyki mikrobiologicznej.
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)
- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne)
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnego wyniku z zajęć laboratoryjnych oraz pozytywnego wyniku z egzaminu. Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych.
Ćwiczenia laboratoryjne: warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zadań laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu laboratorium, 3 zaliczeń pisemnych (3 pytania - ocena pozytywna powyżej 50% uzyskanych punktów) oraz samodzielnie przygotowanych sprawozdań laboratoryjnych.
Wykłady: Egzamin trwający 60 minut zawiera 4 otwarte pytania. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie minimum 50% punktów.
1. Bruce Alberts i in., Podstawy Biologii Komórki, PWN 2009 (copyright 2005).
2. Wincenty M. Kilarski, Strukturalne Podstawy Biologii Komórki, PWN 2012 (copyright 2005).
3. Marek Adamczak, Andrzej Babuchowski, Włodzimierz Bednarski, Lucjan Jędrychowski, Jadwiga Kowalewska-Piontas, Jacek Leman, Arnold Reps, Anna Sałek, Tomasz Twardowski, Wiesław Wzorek, 2013, Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa.
4. Lubert Stryer, Jeremy M. Berg, John L. Tymoczko 2009, Biochemia, PWN, Warszawa.
5. Jerzy Buchowicz, 2, 2017 Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa.
6. red. Zofia Bielańska- Osuchowska, Słownik Biologii Komórki, wyd II, PAU 2008.
Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 20-04-2022 14:27)