SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Substancje biologicznie czynne w żywności |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BTD-SuBiol-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia żywności |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Przekazanie wiedzy w zakresie zagadnień związanych z występującymi w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego substancjami aktywnymi pro zdrowotnymi oraz szkodliwymi.
Znajomość treści przedmiotów: chemia, biochemia.
Laboratoria:
Zasady bhp w pracy z substancjami niebezpiecznymi.
Metody instrumentalne stosowane w analizie jakościowej i ilościowej substancji biologicznie czynnych.
Wykrywanie obecności substancji biologicznie czynnych oraz analiza ilościowa tych związków w surowcach i produktach spożywczych.
Oszacowanie wyników wykonanych analiz w aspekcie poprawy zdrowia i zagrożenia dla zdrowia potencjalnego konsumenta.
Krótkie prezentacje prac kontrolnych, zaliczenia.
Wykłady:
Rola substancji aktywnych biologicznie w organizmie roślin i zwierząt.
Charakterystyka aktywnych substancji roślinnych: prozdrowotnych a także antyodżywczych i trucizn.
Charakterystyka aktywnych substancji zwierzęcych: prozdrowotnych a także antyodżywczych i trucizn.
Substancje aktywne prozdrowotne i toksyczne powstające w procesie produkcji i przechowywania.
Zagrożenia dla zdrowia ludzkiego w wyniku kontaktu, ze szczególnym uwzględnieniem drogi pokarmowej i możliwości przeciwdziałania.
wykład informacyjny
ćwiczenia laboratoryjne
dyskusja związana z wykładem
odpowiedź ustna i pisemna (kolokwium) sprawdzająca opanowanie materiału
prezentacja referatu i jego prezentacja
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Laboratoria: uczestnictwo w zajęciach, przygotowanie się do zajęć i pozytywne zaliczenie kolokwium lub otrzymanie pozytywnej oceny z odpowiedzi ustnej, przygotowanie pozytywnie ocenionej pracy kontrolnej (referatu) i jej prezentacja, pozytywnie oceniona współpraca w grupie - ocena końcowa z laboratorium stanowi 50% oceny końcowej
Wykłady: uczestnictwo w zajęciach, studiowanie literatury naukowej, pozytywnie zaliczone kolokwium pisemne z treści wykładów- ocena końcowa z wykładów stanowi 50% oceny końcowej
1.Burkhard B., Dietze P., Rosliny trujace, Wyd. Bellona, Warszawa, 2008
2.Seńczuk W. (red.), Toksykologia współczesna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2006
3.Siemiński M., Środowiskowe zagrożenia zdrowia, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2001
4.Grajek W. (red.), Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne i technologiczne, WNT, Warszawa, 2007
5. „Żywność wygodna i żywność funkcjonalna” red. F. Świderski, WNT,Warszawa, 2003
6. „Biochemia Harpera” Murray Robert K, Granner Daryl K, Rodwell Victor PZWL Warszawa 2008
7. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. IŻŻ Warszawa 2020.
8. „Farmakognozja” S. Kohlminzer PZWL Warszawa 2008
1.Nikonorow M., B. Urbanek-Karłowska, Toksykologia żywności. PZWL, Warszawa 1987., PZWL, Warszawa, 1987
2.Sikorski Z.E. (red.), Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności, WNT, Warszawa, 2006
3.Dąbrowski W.M., Z.E. Sikorski, Toxins in Food, CRC Press, Boca Raton, London, New York, Washington, D.C., 2005
4.Czasopisma:, Environmental Toxicology and Chemistry; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość; Food Science and Technology
Ćwiczenia łączone 2x1,5h
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 25-04-2022 12:11)