SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Biotechnologia żywności probiotycznej - PW4a |
Kod przedmiotu | 13.4-WB-BTP-Bt.żyw-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z tematyką żywności produkowanej przez mikroorganizmy probiotyczne, o wykorzystaniu bakterii probiotycznych w produkcji żywności.
Podstawy biologii, biotechnologii, chemii.
Mikroorganizmy zaliczane do organizmów probiotycznych. Charakterystyka najważniejszych mikroorganizmów probiotycznych. Metabolity bakterii mlekowych. Produkcja fermentowanych produktów mlecznych. Produkcja fermentowanych produktów mięsnych. Produkcja fermentowanych produktów roślinnych. Produkcja probiotyków i kultur starterowych.
Podająca (wykład)
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie w formie pisemnej. Pięć pytań otwartych - 60 minut. Pozytywny wynik - uzyskanie minimum 60% pkt.
Najnowsze doniesienia naukowe w czasopismach naukowych dotyczące biotechnologii żywności probiotycznej.
Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 20-04-2022 14:35)