SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży -PW4b |
Kod przedmiotu | 13.4-WB-BTP-BT.dr-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z tematyką biotechnologicznego wykorzystania drożdży.
Podstawy biologii, biotechnologii, chemii.
Charakterystyka drożdży. Szczepy drożdży o znaczeniu przemysłowym. Metabolizm drożdży. Zastosowania drożdży w procesach biotechnologicznych.Produkcja fermentowanych produktów alkoholowych. Identyfikacja i różnicowanie szczepów przemysłowych.Różnicowanie fenotypowe i genetyczne drożdży. Doskonalenie szczepów przemysłowych.
Podająca (wykład)
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie w formie pisemnej. Pięć pytań otwartych - 60 minut. Pozytywny wynik - uzyskanie minimum 60% pkt.
1. Gniewosz M., Lipińska E. Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności. 2013, Wyd SGGW
2. Libudzisz Z. red, Mikrobiologia techniczna t.1 i 2. Wyd. PWN 2019
Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 20-04-2022 14:36)