SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Elementy fizjologii żywienia - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Elementy fizjologii żywienia
Kod przedmiotu 16.1-WL-WFD-EFŻ
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Wychowanie fizyczne / nauczycielska
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Poznanie i zrozumienie mechanizmu regulacji procesów fizjologicznych, współdziałanie narządów i układów w przemianach metabolicznych oraz zachowanie homeostazy organizmu w procesie żywienia.

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu fizjologii człowieka oraz umiejętność korzystania z cyfrowych/naukowych baz danych i prezentacji efektów obserwacji naukowych.

 

Zakres tematyczny

1.   Budowa i procesy trawienne w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego.

2.   Neurohormonalne regulacja przyjmowania pokarmu; łaknienie, sytość.

3.   Trawienie i wchłanianie: węglowodanów, białek i tłuszczów.

4.    Dieta wegetariańska

5.   Układ pokarmowy sportowca; zaburzenia funkcji w trakcie wysiłku.

Metody kształcenia

Metoda podająca, wykład informacyjny pomiary i obserwacje z wykorzystaniem dostępnej aparatury, przygotowanie sprawozdań, metoda oparta na rozwiązaniu problemu.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Kolokwium po każdym omawianym temacie. Ocena pozytywna powyżej 50% uzyskanych punktów. W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.

Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

Literatura podstawowa

1.   Konturek SJ. Fizjologia człowieka; podręcznik dla studentów medycyny. Wyd. Elsevier Urban & Partner 2013

2.   Górski J. Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego. Wyd. PZWL 2006

3. Czasopisma i podręczniki dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ (bazy danych w układzie alfabetycznym) http://www.bu.uz.zgora.pl/

 

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 05-05-2022 10:49)