SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Żywienie osób starszych |
Kod przedmiotu | 16.1-WL-WFD-ŻOS |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Wychowanie fizyczne / nauczycielska |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Przekazanie wiedzy na temat czynników warunkujących zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń wynikających z nieprawidłowej jakości żywności i nieprawidłowego żywienia w wieku powyżej 65 lat. Przedstawienie roli żywienia w systemie ochrony zdrowia społecznego oraz zasad nowoczesnego leczenia żywieniowego. Omówienie znaczenia badań laboratoryjnych w diagnostyce, monitorowaniu leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego w starzeniu się. Przygotowanie studenta kierunku wychowanie fizyczne do roli promotora zasad prozdrowotnego stylu życia.
Wiedza z zakresu biochemii i fizjologii oraz rozwoju człowieka.
1) Zmiany zachodzące w układach i narządach ze szczególnym uwzględnieniem zmian dotyczących funkcjonowania układu pokarmowego w okresie starzenia się organizmu
2) Podstawy żywienia osób starszych. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej osób starszych, zasady prawidłowego żywienia osób po 65 roku życia
3) Ocena stanu odżywienia z wykorzystaniem badań przesiewowych, wywiad żywieniowy, zasady żywienia w niedożywieniu
4) Rola aktywności fizycznej i diety w prewencji nadwagi i otyłości, zalecenia dotyczące aktywizacji ruchowej seniorów
5) Żywienie w osteoporozie
6) Żywienie osób starszych w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych
7) Strategie żywieniowe w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych (dieta śródziemnomorska, dieta DASH i dieta MIND)
8) Obliczanie zapotrzebowania energetycznego organizmu (normy zapotrzebowania energetycznego dla osób powyżej 65 roku życia, obliczanie podstawowej przemiany materii i dobowego zapotrzebowania energetycznego dla osób aktywnych i nieaktywnych fizycznie
9) Obliczanie kaloryczności i zawartości składników pokarmowych w produktach i posiłkach
Laboratorium: eksperymentalne poprzedzone prelekcją. W trakcie zajęć przewidziana jest praca w grupach, analiza i dyskusja na temat uzyskanych wyników doświadczeń, praca projektowa, wywiad żywieniowy.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Laboratorium: Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zajęć laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu przedmiotu. Ocenie podlega: kolokwium sprawdzające wiedzę, prace projektowe, przedstawienie wyników z ułożonego planu żywieniowego w formie sprawozdania. Kolokwium końcowe obejmuje test z pytaniami zamkniętymi, jednokrotnego wyboru. Ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów. Obliczanie oceny z kolokwium zaliczeniowego i zadań realizowanych podczas zajęć następuje zgodnie z progami procentowymi: 94-100% ocena bardzo dobry; 85-93% ocena dobry plus; 76-84% ocena dobry; 68-75% ocena dostateczny plus; 60-67% ocena dostateczny; 0-59% ocena niedostateczny.
W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.
Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.
Regulacje dotyczące warunków zaliczenia odpowiadają warunkom zaliczania bezpośredniego, z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia zmian w przypadku konieczności przejścia na zaliczanie zdalne w czasie regulaminowym, przed rozpoczęciem sesji.
Pozostałe warunki zaliczenia przedmiotu określa Regulamin Studiów na Uniwersytecie Zielonogórskim
Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 08-05-2022 22:42)