SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie osób starszych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie osób starszych
Kod przedmiotu 16.1-WL-WFD-ŻOS
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Wychowanie fizyczne / nauczycielska
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Przekazanie wiedzy na temat czynników warunkujących zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń wynikających z nieprawidłowej jakości żywności i nieprawidłowego żywienia w wieku powyżej 65 lat. Przedstawienie roli żywienia w systemie ochrony zdrowia społecznego oraz zasad nowoczesnego leczenia żywieniowego. Omówienie znaczenia badań laboratoryjnych w diagnostyce, monitorowaniu leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego w starzeniu się. Przygotowanie studenta kierunku wychowanie fizyczne do roli promotora zasad prozdrowotnego stylu życia.

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu biochemii i fizjologii oraz rozwoju człowieka.

Zakres tematyczny

1) Zmiany zachodzące w układach i narządach ze szczególnym uwzględnieniem zmian dotyczących funkcjonowania układu pokarmowego w okresie starzenia się organizmu

2) Podstawy żywienia osób starszych. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej osób starszych, zasady prawidłowego żywienia osób po 65 roku życia

3) Ocena stanu odżywienia z wykorzystaniem badań przesiewowych, wywiad żywieniowy, zasady żywienia w niedożywieniu

4) Rola aktywności fizycznej i diety w prewencji nadwagi i otyłości, zalecenia dotyczące aktywizacji ruchowej seniorów

5) Żywienie w osteoporozie

6) Żywienie osób starszych w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych

7) Strategie żywieniowe w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych (dieta śródziemnomorska, dieta DASH i dieta MIND)

8) Obliczanie zapotrzebowania energetycznego organizmu (normy zapotrzebowania energetycznego dla osób powyżej 65 roku życia, obliczanie podstawowej przemiany materii i dobowego zapotrzebowania energetycznego dla osób aktywnych i nieaktywnych fizycznie

9) Obliczanie kaloryczności i zawartości składników pokarmowych w produktach i posiłkach

Metody kształcenia

Laboratorium: eksperymentalne poprzedzone prelekcją. W trakcie zajęć przewidziana jest praca w grupach, analiza i dyskusja na temat uzyskanych wyników doświadczeń, praca projektowa, wywiad żywieniowy.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Laboratorium: Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zajęć laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu przedmiotu. Ocenie podlega: kolokwium sprawdzające wiedzę, prace projektowe, przedstawienie wyników z ułożonego planu żywieniowego w formie sprawozdania. Kolokwium końcowe obejmuje test z pytaniami zamkniętymi, jednokrotnego wyboru. Ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów. Obliczanie oceny z kolokwium zaliczeniowego i zadań realizowanych podczas zajęć następuje zgodnie z progami procentowymi: 94-100% ocena bardzo dobry; 85-93% ocena dobry plus; 76-84% ocena dobry; 68-75% ocena dostateczny plus; 60-67% ocena dostateczny; 0-59% ocena niedostateczny.

W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.

Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

Regulacje dotyczące warunków zaliczenia odpowiadają warunkom zaliczania bezpośredniego, z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia zmian w przypadku konieczności przejścia na zaliczanie zdalne w czasie regulaminowym, przed rozpoczęciem sesji.

 

Pozostałe warunki zaliczenia przedmiotu określa Regulamin Studiów na Uniwersytecie Zielonogórskim

 

Literatura podstawowa

  1. Grzymisławski M, Gawęcki J. (red). Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. Naukowe PWN Warszawa 2012
  2. Szostak-Węgierek D. (red.): Żywienie Osób Starszych. Rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020
  3. Schlegel-Zawadzka M. (red).: Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku. Edra Urban & Partner, Wrocław 2018

Literatura uzupełniająca

  1. Ożga E, Małgorzewicz S. Ocena stanu odżywienia osób starszych. Geriatria 2013; 7: 98-103 http://akademiamedycyny.pl/geriatria/archiwum/201302_geriatria_ocenaStanu.pdf
  2. Gronowska-Senger A. (red.) Przewodnik metodyczny badań sposobu żywienia. Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk. http://www.knozc.pan.pl/images/Przewodnik_metodyczny_calosc.pdf
  3. Czasopisma i podręczniki dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ (bazy danych w układzie alfabetycznym) http://www.bu.uz.zgora.pl/

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 08-05-2022 22:42)