SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie w sporcie i rekreacji - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie w sporcie i rekreacji
Kod przedmiotu 16.1-WL-WFD-ŻSiR
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Wychowanie fizyczne / nauczycielska
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu postępowania żywieniowego u osób ze uprawiających sport oraz rekreację ze specjalnymi potrzebami  żywieniowymi.

Wymagania wstępne

Obowiązuje wiedza i umiejętności zdobyte w procesie dotychczasowego kształcenia w ramach obowiązkowych przedmiotów związanych z żywieniem człowieka

Zakres tematyczny

Wykłady

Wykład wprowadzający (informacje  o przedmiocie i zapoznanie z karta przedmiotu). Zasady żywienia w wysiłku fizycznym u osób w różnym wieku i róznym stanie metabolicznym z uwzględnieniem węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin, składników mineralnych oraz wody. Żywienie osób niedożywionych (rekonwalecjencja żywieniowa) i z nadwagą oraz wynikającymi z niej  zaburzeniami metabolicznymi. Suplementy i odżywki wspomagające sprawność i wydolność organizmu (charakterystyka najskuteczniejszych suplementów stosowanych w sporcie).

Laboratorium

Opracowanie zaleceń żywieniowych i diet dla osób w różnym wieku (uprawiających sport lub w trakcie rekonwalescencji lub niedożywionych lub z nadwagą ) . 

Metody kształcenia

 

  • metody poszukujące: ćwiczenia praktyczne – obliczeniowe w ramach ćwiczeń komputerowych (programy dietetyczne)
  • metody podające: wykłady i prezentacja ćwiczeń z wykorzystaniem technik multimedialnych

  • metody aktywizujące: dyskusja, praca w grupach na wytyczony przez prowadzącego temat (burza mózgów), analiza wyników badań, wywiad żywieniowy.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Podstawa zaliczenia przedmiotu są: obecność na wykładach i ćwiczeniach, aktywność, oceny cząstkowe (kolokwium lub odpowiedź ustna w trakcie  ćwiczeń laboratoryjnych), stworzenie projektu żywieniowego dla wybranej osoby, wynik pisemnego kolokwium obejmującego materiał wykładów. Ocena końcowa to 50% wartości oceny z wykładów oraz 50 % wartości oceny z ćwiczeń laboratoryjnych.

Ocena końcowa: to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

 

Literatura podstawowa

  1. Ciborowska H., Rudnicka A.,Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL 2018
  2. Bean A.: Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik. ZYSK I SK-A, Poznań 2014
  3. Lim M. Y., O'Neale Roach J.: Metabolizm i żywienie. Seria Crash Course. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Wrocław 2014.

  4. Jarosz M (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2020.

  5. Zając Z. (red.): Dietetyczne i suplementacyjne wspomaganie procesu treningowego. Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach, Katowice 2010.

  6. Celejowa I.: Żywienie w sporcie. PZWL, 2014

Literatura uzupełniająca

Czasopisma i publikacje naukowe dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – www.bu.uz.zgora.pl

Uwagi

Ćwiczenia połączone (minimum 1,5 h)


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 25-04-2022 13:25)