SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie w profilaktyce chorób niezakaźnych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie w profilaktyce chorób niezakaźnych
Kod przedmiotu 16.1-WL-WFD-ŻPCHN
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Wychowanie fizyczne / nauczycielska
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

1. Wskazanie i zapoznanie ze współzależnościami pomiędzy żywieniem a zdrowiem człowieka.

2. Przedstawienie czynników ryzyka żywieniowo zależnych chorób cywilizacyjnych

2. Zapoznanie z zasadami prewencji wtórnej chorób niezakaźnych, ze szczególnym uwzględnieniem leczenia dietą.

3. Wyjaśnienie związków pomiędzy żywieniem a wskaźnikami stanu zdrowia, czynnikami ryzyka rozwoju choroby i występowaniem chorób.

Wymagania wstępne

Podstawowe wiadomości z chemii i biologii w zakresie programu studiów I stopnia.

Zakres tematyczny

1. Podstawy patofizjologii najczęściej spotykanych chorób niezakaźnych, rola diety. Zaburzenia przemian węglowodanów, metabolizmu aminokwasów i lipidów.

2. Zdrowa dieta jako element profilaktyki i leczenia chorób cywilizacyjnych

3. Żywienie w cukrzycy

4. Leczenie dietetyczne zaburzeń lipidowych

5. Diety stosowane w profilaktyce i leczeniu otyłości.

6. Dieta a profilaktyka i leczenie nadciśnienia tętniczego oraz innych chorób układu krążenia.

7. Dieta a profilaktyka osteoporozy.

8. Znaczenie diety w profilaktyce onkologicznej.

9. Zespół metaboliczny

10. Integracja metabolizmu: stan sytości, głodu. Zaburzenia odżywiania.

11. Żywienie w profilaktyce innych chorób niezakażnych

Metody kształcenia

Wykłady: realizowane są w formie prezentacji multimedialnej, mają na celu podsumowanie szczegółowej wiedzy odnoszącej się do profilaktyki w rozwoju niezakaźnych chorób przewlekłych z naciskiem na praktyczne jej zastosowanie

Laboratorium: realizowane w formie dyskusji problemowej, pracy projektowej, samodzielnego wykonywania ćwiczeń i pracy w grupie nad analizą przypadku.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład: zaliczenie pisemne obejmujące treści programowe wykładów i laboratorium. Kolokwium końcowe obejmuje test z pytaniami zamkniętymi, jednokrotnego wyboru.

Laboratorium: warunkiem zaliczenia jest aktywny udział w zajęciach, umiejętność pracy w grupie, zaliczenie pracy samokształceniowej (projekt-prezentacja) warunkuje dopuszczenie do zaliczenia końcowego.

Ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów. Obliczanie oceny z kolokwium zaliczeniowego i zadań realizowanych podczas zajęć następuje zgodnie z progami procentowymi: 94-100% ocena bardzo dobry; 85-93% ocena dobry plus; 76-84% ocena dobry; 68-75% ocena dostateczny plus; 60-67% ocena dostateczny; 0-59% ocena niedostateczny. W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.

Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

Regulacje dotyczące warunków zaliczenia odpowiadają warunkom zaliczania bezpośredniego, z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia zmian w przypadku konieczności przejścia na zaliczanie zdalne w czasie regulaminowym, przed rozpoczęciem sesji.

Pozostałe warunki zaliczenia przedmiotu określa Regulamin Studiów na Uniwersytecie Zielonogórskim

 

Literatura podstawowa

1. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL 2009

2. Grzymisławski M.: Dietetyka kliniczna. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020 

3. Ostrowska L. i wsp.: Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2018

Literatura uzupełniająca

1.Szostak W. B, Cichocka A., Cybulska B. Zdrowa dieta śródziemnomorska. Comes  2009

2. Czasopisma i podręczniki dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ (bazy danych w układzie alfabetycznym) http://www.bu.uz.zgora.pl/

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 05-05-2022 10:51)