SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Personalizacja programu odżywiania |
Kod przedmiotu | 16.1-WL-WFD-PPO |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Wychowanie fizyczne / nauczycielska |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z zasadami układania zbilansowanych diety w sporcie i aktywności fizycznej z wykorzystaniem programów komputerowych.
Obowiązuje wiedza i umiejętności zdobyte w procesie dotychczasowego kształcenia w ramach obowiązkowych przedmiotów związanych z żywieniem człowieka.
Wprowadzenie do przedmiotu (plan i zakres zajęć, karta przedmiotu oraz warunki zaliczenia). Wywiad żywieniowy – ocena zapotrzebowania. Zapoznanie z programem komputerowym Aliant (lub innym alternatywnym). Wprowadzanie danych i wybór odpowiedniej diety dla wybranej osoby (w tym dla sportowca). Układanie diet, dla wybranych osób (w określonym stanie fizjologiczym) lub sportowców uprawiających różne dyscypliny sportowe (stworzenie minimum 7 dniowego projektu diety). Podsumowanie przerobionego materiału i udzielenie zaliczenia.
metody podające: ćwiczeń z wykorzystaniem technik multimedialnych i programów komputerowych.
metody aktywizujące: dyskusja, praca w grupach na wytyczony przez prowadzącego temat (burza mózgów), analiza wyników, wywiad żywieniowy, obserwacja, projekt.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Podstawa zaliczenia przedmiotu są: obecność na ćwiczeniach, aktywność, oceny cząstkowe (sprawozdania z poszczególnych ćwiczeń laboratoryjnych), stworzenie projektu żywieniowego dla wybranej osoby. Ocena końcowa to 50% wartości oceny z kolokwium (lub odpowiedzi ustnej) i obserwacji studenta w trakcie pracy oraz 50 % wartości oceny z projektu stworzonej diety.
Ocena końcowa: to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.
1. Publikacje w czasopismach specjalistycznych.
2. Lim M. Y., O'Neale Roach J.: Metabolizm i żywienie. Seria Crash Course. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Wrocław 2014.
3. Jarosz M (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2020.
4. Zając Z. (red.): Dietetyczne i suplementacyjne wspomaganie procesu treningowego. Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach, Katowice 2010.
5. Celejowa I.: Żywienie w sporcie. PZWL, 2014
1. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
2. Bean A.: Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik. ZYSK I SK-A, Poznań 2014
3. Program dietetyczny Aliant lub inny program dietetyczny
4. Czasopisma i publikacje naukowe dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – www.bu.uz.zgora.pl
Ćwiczenia połączone (minimum 1,5 h )
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 25-04-2022 12:42)