SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Personalizacja programu odżywiania - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Personalizacja programu odżywiania
Kod przedmiotu 16.1-WL-WFD-PPO
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Wychowanie fizyczne / nauczycielska
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z zasadami układania zbilansowanych diety w sporcie i aktywności fizycznej z wykorzystaniem programów komputerowych.

Wymagania wstępne

Obowiązuje wiedza i umiejętności zdobyte w procesie dotychczasowego kształcenia w ramach obowiązkowych przedmiotów związanych z żywieniem człowieka.

Zakres tematyczny

Wprowadzenie do przedmiotu (plan i zakres zajęć, karta przedmiotu oraz warunki zaliczenia). Wywiad żywieniowy – ocena zapotrzebowania. Zapoznanie z programem komputerowym Aliant (lub innym alternatywnym). Wprowadzanie danych i wybór odpowiedniej diety dla wybranej osoby (w tym dla sportowca). Układanie diet, dla wybranych osób (w określonym stanie fizjologiczym) lub sportowców uprawiających różne dyscypliny sportowe (stworzenie minimum 7 dniowego projektu diety). Podsumowanie przerobionego materiału i udzielenie zaliczenia.

Metody kształcenia

metody podające: ćwiczeń z wykorzystaniem technik multimedialnych i programów komputerowych.

metody aktywizujące: dyskusja, praca w grupach na wytyczony przez prowadzącego temat (burza mózgów), analiza wyników, wywiad żywieniowy, obserwacja, projekt.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Podstawa zaliczenia przedmiotu są: obecność na ćwiczeniach, aktywność, oceny cząstkowe (sprawozdania z poszczególnych ćwiczeń laboratoryjnych), stworzenie projektu żywieniowego dla wybranej osoby. Ocena końcowa to 50% wartości oceny z kolokwium (lub odpowiedzi ustnej) i obserwacji studenta w trakcie pracy oraz 50 % wartości oceny z projektu stworzonej diety.

Ocena końcowa: to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

 

Literatura podstawowa

1. Publikacje w czasopismach specjalistycznych.

2. Lim M. Y., O'Neale Roach J.: Metabolizm i żywienie. Seria Crash Course. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Wrocław 2014.

3. Jarosz M (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2020.

4. Zając Z. (red.): Dietetyczne i suplementacyjne wspomaganie procesu treningowego. Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach, Katowice 2010.

5. Celejowa I.: Żywienie w sporcie. PZWL, 2014

Literatura uzupełniająca

1. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005

2. Bean A.: Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik. ZYSK I SK-A, Poznań 2014

3. Program dietetyczny Aliant lub inny program dietetyczny

4. Czasopisma i publikacje naukowe dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – www.bu.uz.zgora.pl

Uwagi

Ćwiczenia połączone (minimum 1,5 h )


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 25-04-2022 12:42)