SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie w zdrowiu - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie w zdrowiu
Kod przedmiotu 16.1-WL-WFD-ŻwZ
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Wychowanie fizyczne / nauczycielska
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. inż. Dżamila Bogusławska, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Przedstawienie znaczenia składników odżywczych, mineralnych oraz witamin w organizmie – ich rola, objawy niedoboru, źródła w pożywieniu. Zapoznanie z mechanizmami regulacyjnymi dotyczącymi przyswajania, trawienia i wchłaniania pokarmów oraz procesów metabolicznych w organizmie. Wyposażenie w wiedzę dotyczącą przemian energetycznych w organizmie, umiejętność poprawnego obliczania podstawowej i całkowitej przemiany materii, wartości odżywczej pożywienia i bilansu energetycznego. Zapoznanie z wiedzą dotyczącą żywności wzbogaconej i funkcjonalnej. Zapoznanie z zasadami racjonalnego żywienia. Zapoznanie z zasadami nawadniania. Wskazanie i zapoznanie z współzależnościami pomiędzy żywieniem a zdrowiem człowieka i rozwojem chorób cywilizacyjnych. Omówienie zaleceń żywieniowych IŻŻ dla populacji polskiej.

Wymagania wstępne

Podstawowe wiadomości z chemii i biologii w zakresie programu studiów I stopnia.

Zakres tematyczny

  1. Rola białek w żywieniu człowieka. Żywieniowa charakterystyka białek i aminokwasów. Aminy biogenne. Budowa i właściwości białek. Podział białek i ich charakterystyka. Źródła białek.
  2. Rola tłuszczów w żywieniu człowieka. Żywieniowa charakterystyka tłuszczów. Budowa i właściwości tłuszczów. Przemiana tłuszczów. Źródła tłuszczów.
  3. Rola węglowodanów w żywieniu człowieka. Żywieniowa charakterystyka cukrowców. Budowa i właściwości węglowodanów. Przemiana węglowodanów. Błonnik pokarmowy. Indeks glikemiczny. Źródła węglowodanów.
  4. Rola witamin w żywieniu. Podział, przyswajalność i źródła pokarmowe. Hipo- i hiperwitaminoza.
  5. Rola składników mineralnych w żywieniu. Mikro i makroelementy. Gospodarka wodna i równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie. Źródła pokarmowe.
  6. Nawadnianie.
  7. Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne. Przyswajanie pokarmu i transport składników odżywczych.
  8. Trawienie i wchłanianie pokarmów.
  9. Procesy przemiany materii w organizmie. Katabolizm i anabolizm.
  10. Bilans energetyczny organizmu, wartość energetyczna pożywienia.
  11. Żywność wzbogacona i funkcjonalna.
  12. Dieta a choroby cywilizacyjne.
  13. Normy żywienia dla populacji polskiej.

Metody kształcenia

Wykład: metoda podająca: wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, filmy, makieta piramidy żywienia i dyskusja .

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem  zaliczenia jest aktywne uczestnictwo w zajęciach, zaliczenie pisemne obejmujące treści programowe wykładów.

Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

 

Literatura podstawowa

  1. Gawęcki J. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN 2012
  2. Grzymisławski M., Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN 2012
  3. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL 2019
  4. Kunachowicz H. i in. Zasady żywienia człowieka. WSiP 2007
  5. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska  J. : Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego,  Warszawa 2020.

Literatura uzupełniająca

  1. Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN 2014
  2. Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, http://www.bu.uz.zgora.pl/

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Bogna Latacz (ostatnia modyfikacja: 27-04-2022 17:58)