SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Ekologia i ochrona środowiska - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Ekologia i ochrona środowiska
Kod przedmiotu 01.9-WB-ŻCZ2P-eoś-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. Leszek Jerzak
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zajęcia z ekologii i ochrony środowiska mają przybliżyć i pozwolić zrozumieć funkcjonowanie przyrody jako całości, ekosystemów oraz miejsce człowieka w tych strukturach. Następnym celem jest zrozumienie jak aktywność ekonomiczna człowieka wpływa na środowisko i tym samym na ludzi. Szczególnie ważnym zagadnieniem jest produkcja żywności i i występujące w tym procesie zanieczyszczenia. Aby zachować stan równowagi konieczna jest aktywność ludzka zgodna z koncepcją zrównoważonego rozwoju.  Celem przedmiotu jest wypracowanie umiejętności oceny stanu środowiska oraz właściwej interpretacji zagrożeń spowodowanych działalnością człowieka. Podczas zajęć jest omawiany wpływ emisji substancji szkodliwych na stan środowiska oraz metody zapobiegania skażeniom, szczególnie w aspekcie produkcji i przetwarzania żywności.

Wymagania wstępne

Student powinien dysponować wiedzą podstawową z zakresu biologii, chemii i fizyki.

Zakres tematyczny

Wykłady:

  1. Miejsce człowieka w przyrodzie. Wybrane zagadnienia z zakresu ekologii populacji. Biotyczne i abiotyczne czynniki ograniczające. Ekosystem .Struktura i funkcjonowanie ekosystemu.
  2. Miasto jako ekosystem. Zjawisko synantropizacji i synurbizacji.
  3. Znakowanie produktów przyjaznych środowisku. Zdrowa żywność. Wpływ rolnictwa na przyrodę. Rolnictwo przyjazne środowisku.
  4. Ochrona środowiska przyrodniczego w kontekście produkcji żywności.
  5. Koncepcja zrównoważonego rozwoju. Odnawialne źródła energii.
  6. Inicjatywy na rzecz ochrony przyrody i środowiska w skali międzynarodowej.

Ćwiczenia:

  1. Zanieczyszczenie środowiska a skażenie chemiczne żywności: metale ciężkie, dioksyny, PCB, WWA, azotany (V), azotany (III), pestycydy. GMO.
  2. Zanieczyszczenia wód i ich ochrona. Rekultywacja zbiorników wodnych. Ścieki bytowe i przemysłowe. Oczyszczalnie ścieków. Uzdatnianie wody pitnej.
  3. Zanieczyszczenia i ochrona powietrza atmosferycznego (m. in. kwaśne deszcze, ozon, pyły).
  4. Degradacja gleb. Ochrona i rekultywacja.
  5. Podstawy gospodarki odpadami spożywczymi. Segregacja, recykling i utylizacja odpadów.

Metody kształcenia

  • Wykład z wykorzystaniem technik multimedialnych,
  • dyskusja seminaryjna (na podstawie przygotowanych wcześniej referatów),
  • projekty.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na zaliczenie przedmiotu składają się:

  • zaliczenie z ćwiczeń (projekt),

Po zaliczeniu ćwiczeń student/ka może przystąpić do pisemnego kolokwium końcowego (test wyboru). Na ocenę pozytywną wymagane jest uzyskanie minimum 50% poprawnych odpowiedzi.

Oceną z przedmiotu jest średnia ocen z kolokwium końcowego (testu) oraz z ćwiczeń.

Literatura podstawowa

  1. DOBRZAŃSKA B., DOBRZAŃSKI G., KIEŁCZEWSKI 2018. Ochrona środowiska przyrodniczego. PWN, Warszawa.
  2. DUDEK K., TRYJANOWSKI P., JERZAK L. 2016. Zwierzęta konfliktowe w miastach. RDOŚ w Gorzowie Wlkp.
  3. KRYSTEK J. [red.] 2018. Ochrona środowiska dla inżynierów. PWN. Warszawa.
  4. NAWIRSKA A., SZYMAŃSKI L. 2002. Gospodarka wodno-ściekowa w zakładach przemysłu spożywczego, Wyd. Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław.
  5. TRYJANOWSKI P., KUŹNIAK S., KUJAWA K., JERZAK L. 2009. Ekologia ptaków krajobrazu rolniczego. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań.

Literatura uzupełniająca

  1. KREBS C. J. 2011. Ekologia. Eksperymentalna analiza rozmieszczenia i liczebności. PWN. Warszawa.
  2. KUBICKI M. (red). 1998. Ochrona środowiska w przemyśle spożywczym. Wydawnictwo FAPA. Warszawa. 

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-03-2023 13:03)