SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy prawa żywnościowego - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy prawa żywnościowego
Kod przedmiotu 01.9-WB-ŻCZ2P-ppżyw-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Marek Derlatka
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z podstawami problemami prawa żywnościowego. Podanie źródeł prawa z tego zakresu i podstawowych definicji oraz zasad. Przybliżenie europejskiego prawa żywnościowego. Omówienie bezpieczeństwa żywności oraz jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego.

Wymagania wstępne

Brak

Zakres tematyczny

1-2. Podanie i wyjaśnienie zasad prawa żywnościowego. Dyskusja na temat zasad prawa żywnościowego.

3-4. Prawo żywnościowe a Unia Europejska.

5-6. Polityka dotycząca bezpieczeństwa i jakości żywności.

7-8. Jakość handlowa artykułów rolno-spożywczych.

9-10. Produkty pochodzenia zwierzęcego.

11-12. Żywność tradycyjna i kontrole żywności – dyskusja.

13-14. Warunki nowej żywności. Co to jest GMO i jaki mam na ten temat pogląd – dyskusja.

15. Zaliczenie

Metody kształcenia

Wykład oparty na prezentacji problemów, analizie materiałów źródłowych, dyskusji.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium zaliczeniowego i obecność na wykładach, a także aktywność na zajęciach.

Literatura podstawowa

  1. Oleszko A., Prawo żywnościowe wspólnotowego rynku rolnego, Kraków 2006
  2. Korzycka-Iwanow M., Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa 2007
  3. Oleszko A., Jerzyńska B., Prawo rolne i żywnościowe: zarys wykładu, Kraków 2003

Akty prawne:

  1. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  2. Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
  3. Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego

Literatura uzupełniająca

1.      Taczanowski M. Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Warszawa 2009

2.      Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, pod red. J. Kowalskiej, Gdańska 2006

3.      Wielka encyklopedia prawa. T. 8, Prawo rolne i żywnościowe, red. naczelny B. Hołyst, Warszawa 2015.

4.      European food law, R. ORourke, M. Banotti, 2005, Springer

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 04-02-2023 17:36)