SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Praktyka zawodowa I - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Praktyka zawodowa I
Kod przedmiotu 01.9-WB-ŻCZ2P-przaw I-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 6
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Halina Bartkiewicz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 180 12 180 12 Zaliczenie 

Cel przedmiotu

Nabycie przez studenta praktycznych umiejętności w zakresie żywienia różnych grup ludności oraz przygotowywania potraw. Rozwijanie i konfrontacja wiedzy nabytej w trakcie studiów z rzeczywistością zawodową. Przygotowanie do pracy w zespole oraz brania odpowiedzialności za powierzone zadania, a także rozwijanie aktywności i przedsiębiorczości studentów. Poznanie środowiska potencjalnych pracodawców.

Wymagania wstępne

Znajomość oraz rozumienie roli zagadnień z zakresu podstaw żywienia człowieka i podstaw dietetyki. Umiejętność rozwiązywania prostych zagadnień z zakresu żywienia człowieka oraz umiejętność przedstawienia zasad prawidłowego żywienia.

 

Student zobowiązany jest do:

- przekazania informacji o miejscu i terminie planowanej praktyki do 30.04. celem akceptacji przez koordynatora praktyk

- przedłożenia minimum 2 tygodnie przed rozpoczęciem praktyki (najpóźniej do 30.06) podpisanych przez pracodawcę dokumentów dotyczących praktyki (2 x porozumienie, 2 x skierowanie, 1 x ramowy program praktyk) 

- posiadania na czas trwania praktyki orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych lub książeczki zdrowia na potrzeby sanitarno-epidemiologiczne (książeczka Sanepidu) oraz ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków

 

Zakres tematyczny

  1. Zapoznanie się z zasadami organizacji i zarządzania przedsiębiorstwem (struktura organizacyjna, regulamin pracy, sprawy kadrowe, jawna dokumentacja planistyczno-księgowa (zasady księgowości, analiza kosztów, analiza sprzedaży), proces produkcji, marketing, wyposażenie techniczne) - zakłady żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego (restauracje, bary, catering, stołówki szkolne, przedszkolne, żłobkowe, ośrodki wczasowe, ośrodki sanatoryjne).
  2. Organizacja pracy na wybranym stanowisku pracy (zakres obowiązków, wymagana dokumentacja, przepisy bhp).
  3. Zapoznanie się z technikami i technologiami wykorzystywanymi do przygotowywania posiłków, tworzenia nowych posiłków i przetwarzania żywności.
  4. Zapoznanie się z oceną jakościową surowców i gotowych posiłków.
  5. Zapoznanie się z procesem układania jadłospisów dla różnych grup ludności.

Zaleca się zapoznanie się studentów z możliwością realizacji pracy dyplomowej związanej z działalnością firmy w oparciu o analizę danych i potrzeb zgłaszanych przez firmę.

Metody kształcenia

Praktyczne wykonywanie czynności zawodowych w wybranych zakładach pracy.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie praktyki odbywa się na podstawie przedłożenia koordynatorowi praktyk dla kierunku:

-prawidłowo wypełnionego i poświadczonego przez opiekuna praktyki z zakładu pracy dziennika praktyk, dokumentującego opis przebiegu praktyki umożliwiający weryfikację osiągnięcia przez studenta zakładanych dla przedmiotu efektów uczenia się

- pozytywnej opinii o przebiegu praktyki zawodowej wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy

- pozytywnej oceny uzyskanej ze wszystkich efektów uczenia się przewidzianych dla praktyki, wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy

-wypełnionej ankiety ewaluacyjnej część B (część A student wypełnia elektronicznie w systemie StudNet po zakończeniu praktyki)

Literatura podstawowa

Literatura uzupełniająca

Uwagi

Termin realizacji praktyki: 1.07. - 10.09. (zgodę na przyspieszenie terminu praktyki wyraża dziekan)

Czas trwania praktyki: 6 tygodni (180 godzin)

Termin dostarczenia dokumentacji po praktyce: 7 dni od daty zakończenia praktyki.


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 04-02-2023 20:16)