SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Towaroznawstwo - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Towaroznawstwo
Kod przedmiotu 01.9-WB-ŻCZ2P-tow-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. inż. Zygmunt Gil
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest przekazanie studentowi podstawowej wiedzy z zakresu towaroznawstwa – znajomości najważniejszych grup produktów spożywczych, zasad ich klasyfikacji, znakowania oraz oceny jakości.

 

Wymagania wstępne

Chemia ogólna i nieorganiczna, chemia organiczna, chemia żywności, analiza żywności.

Zakres tematyczny

1. Definicje i podstawowe pojęcia związane z towaroznawstwem

2. Zasady klasyfikacji żywności

3. Znakowanie żywności – systemy i wymagane informacje

4. Opakowania i  podstawowe informacje na temat przechowywania produktów żywnościowych

5. Podstawowe wyróżniki jakościowe produktów żywnościowych i sposoby ich oceny

6. Podstawowe założenia oceny sensorycznej i jej zastosowanie w ocenie jakości żywności

7. Przegląd podstawowych grup roślinnych produktów żywnościowych

8. Przegląd podstawowych grup produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego

Metody kształcenia

- wykład multimedialny,

- dyskusja

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • sprawdzian pisemny (60% poprawnych odpowiedzi)
  • aktywność i inicjatywa na zajęciach.

Literatura podstawowa

  1. Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii, F. Świderski, Wyd. SGGW, Warszawa 2010,
  2. Towaroznawstwo żywności. .D. Kołożyn-Krajewska, T. Sikora. WSiP, 2010

 

Literatura uzupełniająca

  1. Zmysły a jakość żywności i żywienia. Praca zbiorowa pod red. J. Gawęckiego i N. Baryłko-Pikielnej, WAR w Poznaniu. 2009

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 04-02-2023 22:31)