SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Język obcy - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Język obcy
Kod przedmiotu 01.9-WB-ŻCZ2P-jo-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • mgr Małgorzata Szeląg
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Konwersatorium 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Opanowanie znajomości języka angielskiego ogólnego na poziomie B2 wg Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego (The Common European Framework of Reference for Languages).Lektorat obejmuje utrwalenie, rozwijanie oraz doskonalenie 4 umiejętności językowych czytania, mówienia, słuchania oraz pisania. Studenci w trakcie zajęć utrwalają oraz rozszerzają swoje dotychczasowe wiadomości z zakresu gramatyki i leksyki, oraz poznają i utrwalają elementy języka specjalistycznego zakresu żywienia człowieka i dietoterapii. Celem zajęć jest przygotowanie studenta do wykorzystania nabytych sprawności językowych w praktyczny sposób w realnych sytuacjach życiowych oraz w życiu zawodowym.

Wymagania wstępne

Ukończony kurs języka obcego w semestrze poprzedzającym.

Zakres tematyczny

Kompleksowe ćwiczenie i rozwijanie umiejętności językowych (pisanie, czytanie, mówienie oraz rozumienie ze słuchu) w oparciu o literaturę podstawową oraz obcojęzyczne materiały źródłowe związane z żywieniem człowieka i dietoterapią z takich dziedzin tematycznych jak:

  • Uwarunkowania kulturowe a planowanie menu; nawyki i przyzwyczajenia żywieniowe w oparciu o kulturę, nawyki, religię i filozofię; tworzenie menu; menu i diety; posiłki i techniki ich przygotowywania;
  • Żywność genetycznie modyfikowana; probiotyki i prebiotyki; obawy związane z żywnością genetycznie modyfikowaną, żywność i posiłki gotowe do spożycia;
  • Ocena żywieniowa; 24-godzinny wywiad żywieniowy; status żywieniowy; choroby związane z niedoborem składników odżywczych;

oraz zagadnień gramatycznych:

  • Zdania warunkowe (typ 1, 2, 3 oraz zdania warunkowe mieszane)
  • Zdania wyrażające przypuszczenie i życzenie
  • Słowotwórstwo i kolokacje.

Metody kształcenia

Ćwiczenia laboratoryjne (lektorat):

- praca z tekstem źródłowym/specjalistycznym, praca indywidualna, w parach oraz w grupach z wykorzystaniem środków audiowizualnych i multimedialnych, projekt; dyskusja

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen (minimum 60% w celu uzyskania oceny dostatecznej) z kolokwiów przeprowadzonych 3 razy w semestrze, oraz aktywne uczestnictwo w zajęciach. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną z uzyskanych ocen.

Literatura podstawowa

Język angielski:

English for Dietetics, Barbara Gorbacz-Gancarz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016

Career Path: Nutrition & Dietetics, Angela Christaki, Jenny Dooley, Express Publishing 2018

English Grammar and Vocabulary, Michael Vince, Macmillan 2018

 

Język niemiecki:

Levy D.: Kommunikation in der Landwirtschaft. Cornelsen, 2005.

Macaire D., Nicolas G.: Wirtschaftsdeutsch für Anfänger. Ernst Klett International. Stuttgart, 1998.

Bęza S.: Deutsch im Biüro.Poltex. Warszawa, 1998.

Sokołowska M.: Deutsch – Polonisches Wissenschaftlich – Technisches Wörterbuch. Wydawnictwo Naukowo – Techniczne. Warszawa, 2005.

Themen Neu 2. Lehrbuch + Arbeitsbuch. Max Hüber Verlag, 2001

 

Literatura uzupełniająca

Materiały własne prowadzącego zajęcia

 

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-03-2023 14:25)