SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Język obcy |
Kod przedmiotu | 01.9-WB-ŻCZ2P-jo-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Konwersatorium | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Opanowanie znajomości języka angielskiego ogólnego na poziomie B2 wg Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego (The Common European Framework of Reference for Languages).Lektorat obejmuje utrwalenie, rozwijanie oraz doskonalenie 4 umiejętności językowych czytania, mówienia, słuchania oraz pisania. Studenci w trakcie zajęć utrwalają oraz rozszerzają swoje dotychczasowe wiadomości z zakresu gramatyki i leksyki, oraz poznają i utrwalają elementy języka specjalistycznego zakresu żywienia człowieka i dietoterapii. Celem zajęć jest przygotowanie studenta do wykorzystania nabytych sprawności językowych w praktyczny sposób w realnych sytuacjach życiowych oraz w życiu zawodowym.
Ukończony kurs języka obcego w semestrze poprzedzającym.
Kompleksowe ćwiczenie i rozwijanie umiejętności językowych (pisanie, czytanie, mówienie oraz rozumienie ze słuchu) w oparciu o literaturę podstawową oraz obcojęzyczne materiały źródłowe związane z żywieniem człowieka i dietoterapią z takich dziedzin tematycznych jak:
oraz zagadnień gramatycznych:
Ćwiczenia laboratoryjne (lektorat):
- praca z tekstem źródłowym/specjalistycznym, praca indywidualna, w parach oraz w grupach z wykorzystaniem środków audiowizualnych i multimedialnych, projekt; dyskusja
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen (minimum 60% w celu uzyskania oceny dostatecznej) z kolokwiów przeprowadzonych 3 razy w semestrze, oraz aktywne uczestnictwo w zajęciach. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną z uzyskanych ocen.
Język angielski:
English for Dietetics, Barbara Gorbacz-Gancarz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016
Career Path: Nutrition & Dietetics, Angela Christaki, Jenny Dooley, Express Publishing 2018
English Grammar and Vocabulary, Michael Vince, Macmillan 2018
Język niemiecki:
Levy D.: Kommunikation in der Landwirtschaft. Cornelsen, 2005.
Macaire D., Nicolas G.: Wirtschaftsdeutsch für Anfänger. Ernst Klett International. Stuttgart, 1998.
Bęza S.: Deutsch im Biüro.Poltex. Warszawa, 1998.
Sokołowska M.: Deutsch – Polonisches Wissenschaftlich – Technisches Wörterbuch. Wydawnictwo Naukowo – Techniczne. Warszawa, 2005.
Themen Neu 2. Lehrbuch + Arbeitsbuch. Max Hüber Verlag, 2001
Materiały własne prowadzącego zajęcia
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-03-2023 14:25)