SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy psychodietetyki |
Kod przedmiotu | 13.6-WB-ŻCZ2P-ppsy-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem jest zdobycie wiedzy w zakresie postępowania z pacjentami z różnymi problemami w odżywianiu, o różnym poziomie motywacji do zmiany, różnych predyspozycjach osobowościowych oraz preferencjach w zakresie sposobu współpracy ze specjalistą.
Ogólna wiedza na temat rozwoju człowieka.
1. Emocjonalne funkcje jedzenia.
2. Zasady zdrowego myślenia – myśleć jak osoby szczupłe.
3. Wyobrażenia i przekonania w procesie zmiany.
4. Etapy zmiany zachowania.
5. Blokady w procesie bycia szczupłym.
6. Rozpoznawanie sygnałów z ciała.
7. Badanie przeszłości związanej z odchudzaniem.
Metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, wykład problemowy
Metody poszukujące: dyskusja
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia jest napisanie testu wiedzy. Ocena wg następującej skali 0-51% ocena niedostateczna, 52%-67%- dostateczna, 68%-83% dobry, 84-100% bardzo dobry.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 18-02-2023 18:26)