SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy psychodietetyki - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy psychodietetyki
Kod przedmiotu 13.6-WB-ŻCZ2P-ppsy-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Anita Famuła-Jurczak, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem jest zdobycie wiedzy w zakresie postępowania z pacjentami z różnymi problemami w odżywianiu, o różnym poziomie motywacji do zmiany, różnych predyspozycjach osobowościowych oraz preferencjach w zakresie sposobu współpracy ze specjalistą.

Wymagania wstępne

Ogólna wiedza na temat rozwoju człowieka.

Zakres tematyczny

1.      Emocjonalne funkcje jedzenia.

2.      Zasady zdrowego myślenia – myśleć jak osoby szczupłe.

3.      Wyobrażenia i przekonania w procesie zmiany.

4.      Etapy zmiany zachowania.

5.      Blokady w procesie bycia szczupłym.

6.      Rozpoznawanie sygnałów z ciała.

7.      Badanie przeszłości związanej z odchudzaniem.

Metody kształcenia

Metody  podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, wykład problemowy

Metody poszukujące: dyskusja

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia jest napisanie testu wiedzy. Ocena wg następującej skali 0-51% ocena niedostateczna, 52%-67%- dostateczna, 68%-83% dobry, 84-100% bardzo dobry.

Literatura podstawowa

  1. Różycka J., Wybrane zagadnienia z psychodietetyki. Narzędzia i metody pracy z osobami z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi, Wyd. Difin, 2021
  2. Psychodietetyka (opracowanie zbiorowe), Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2020

Literatura uzupełniająca

  1. Gruszecka K. Psychodietetyka, czyli jak wyjść z błędnego koła odchudzania, Wydawnictwo Sensus 2020

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 18-02-2023 18:26)