SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Standaryzacja i jakość produktów spożywczych |
Kod przedmiotu | 01.9-WB-ŻCZ2P-stand-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Celem nauczania jest zapoznanie studenta z procesami standaryzacji procesów produkcyjnych oraz standaryzacją wyrobów gotowych. Podczas kursu student poznaje obligatoryjne systemy pozwalające zapewnić bezpieczeństwo i jakość produktu takie, jak GMP, GHP oraz HACCP.
Student podczas nauki poznaje obowiązujące wymogi prawa żywnościowego dotyczące jakości żywności, rolę standardów jakościowych w kreowaniu jakości żywności. Zapoznaje się z rodzajami certyfikacji żywności oraz poznaje instytucje nadzorujące obrót żywnością.
Podstawy z zakresu żywienia, właściwości składników żywności.
Wykłady:
1. Zasady zapewniania jakości w produkcji żywności
2. Rola normalizacji w budowaniu jakości oraz obrocie żywnością
3. Dodatki do żywności
4. Znakowanie żywności
5. Obligatoryjne systemy zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produkcji
6. Wdrażanie systemu HACCP w zakładach przemysłu spożywczego
7. Auditowanie systemu HACCP w zakładach przemysłu spożywczego
Ćwiczenia:
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Aby zaliczyć wykład student musi uzyskać pozytywną ocenę z kolokwium z treści wykładowych.
Aby zaliczyć ćwiczenia student musi uzyskać pozytywne oceny z wejściówek (minimum 3 wejściówki) oraz złożyć pozytywnie oceniony projekt księgi jakości lub księgi HACCP.
Ocena końcowa wyrażona jest jako 50% oceny z ćwiczeń oraz 50% oceny z kolokwium na zaliczenie wykładu.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 04-02-2023 22:21)