SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Język obcy - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Język obcy
Kod przedmiotu 01.9-WB-ŻCZ2P-jo-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • mgr Małgorzata Szeląg
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Konwersatorium 30 2 18 1,2 Egzamin

Cel przedmiotu

Opanowanie znajomości języka angielskiego ogólnego na poziomie B2 wg Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego (The CommonEuropean Framework of Reference for Languages).Lektorat obejmuje utrwalenie, rozwijanie oraz doskonalenie 4 umiejętności językowych czytania, mówienia, słuchania oraz pisania. Studenci w trakcie zajęć utrwalają oraz rozszerzają swoje dotychczasowe wiadomości z zakresu gramatyki i leksyki, oraz poznają i utrwalają elementy języka specjalistycznego zakresu żywienia człowieka i dietoterapii. Celem zajęć jest przygotowanie studenta do wykorzystania nabytych sprawności językowych w praktyczny sposób w realnych sytuacjach życiowych oraz w życiu zawodowym.

Wymagania wstępne

Ukończony kurs języka obcego w semestrze poprzedzającym.

Zakres tematyczny

Kompleksowe ćwiczenie i rozwijanie umiejętności językowych (pisanie, czytanie, mówienie oraz rozumienie ze słuchu) w oparciu o literaturę podstawową oraz obcojęzyczne materiały źródłowe związane z żywieniem człowieka i dietoterapią z takich dziedzin tematycznych jak:

  • Wegetarianizm i inne diety roślinne; dieta wegetariańska a zapobieganie chorobom; źródła składników odżywczych inne niż mięso; 
  • Diety terapeutyczne i specjalistyczne; typy diet terapeutycznych; choroby uleczalne dietą; dieta w ciąży i okresie karmienia piersią;
  • Konsultacje dietetyczne; skróty medyczne; terminologia specjalistyczna i laicka;
  • Kliniczne zaburzenia odżywiania; Anoreksja, Bulimia; Objadanie się i Jedzenie Kompulsywne;

oraz zagadnień gramatycznych:

  • Pytania pozorne ogólne i szczegółowe;
  • Strona bierna we wszystkich czasach gramatycznych;
  • Słowotwórstwo i kolokacje

Metody kształcenia

Ćwiczenia laboratoryjne (lektorat):

- praca z tekstem źródłowym/specjalistycznym, praca indywidualna, w parach oraz w grupach z wykorzystaniem środków audiowizualnych i multimedialnych, projekt; dyskusja

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Egzamin pisemny (minimum 60% w celu uzyskania oceny dostatecznej).

Literatura podstawowa

Język angielski:

English for Dietetics, Barbara Gorbacz-Gancarz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016

Career Path: Nutrition & Dietetics, Angela Christaki, Jenny Dooley, Express Publishing 2018

English Grammar and Vocabulary, Michael Vince, Macmillan 2018

 

Językniemiecki:

Levy D.: Kommunikation in der Landwirtschaft. Cornelsen, 2005.

Macaire D., Nicolas G.: Wirtschaftsdeutsch für Anfänger. Ernst Klett International. Stuttgart, 1998.

Bęza S.: Deutsch imBiüro.Poltex. Warszawa, 1998.

Sokołowska M.: Deutsch – PolonischesWissenschaftlich – TechnischesWörterbuch. Wydawnictwo Naukowo – Techniczne. Warszawa, 2005.

ThemenNeu 2. Lehrbuch + Arbeitsbuch. Max HüberVerlag, 2001

Literatura uzupełniająca

Materiały własne prowadzącego zajęcia.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-03-2023 14:32)