SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Bezpieczeństwo produkcji żywności i systemy zarządzania jakością |
Kod przedmiotu | 01.9-WB-ŻCZ2P-bezj- 22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat systemów zapewnienia bezpieczeństwa produkcji w łańcuchu żywnościowym oraz wiedzy na temat dedykowanych dla branży systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem, w tym także zintegrowanych systemów zarządzania.
Znajomość podstawowych zasad bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym oraz podstawowych przepisów prawa żywnościowego.
Wykłady:
Ćwiczenia:
Metody podające:
- wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
- wykład problemowy
Metody poszukujące:
- sytuacyjna: analiza przypadku
- ćwiczenia projektowe
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Ćwiczenia:
Pozytywna ocena z przedstawionego projektu -– wymóg konieczny przystąpienia do zaliczenia kolokwium z wykładów
Wykład:
- kolokwium pisemne obejmujące treści wykładowe. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50 % poprawnych odpowiedzi.
Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną oceny z ćwiczeń oraz oceny z wykładu.
1. Wawak S.: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka, Wydanie II, Wyd. Onepress 2016.
2. Wallace C.A., Mortimore S.E.: Haccp: A Food Industry Briefing. Wyd. John Wiley & Sons Inc 2015.
W sylabusie wprowadzono treści dotyczące systemów zarządzania jakością, bezpieczeństwem oraz środowiskiem w branży spożywczej. Wiedzę do ich efektywnego przekazania zdobyto podczas studiów podyplomowych pn. "Menedżer jakości", w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej:III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 03-02-2023 15:56)