SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Bezpieczeństwo produkcji żywności i systemy zarządzania jakością - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Bezpieczeństwo produkcji żywności i systemy zarządzania jakością
Kod przedmiotu 01.9-WB-ŻCZ2P-bezj- 22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat systemów zapewnienia bezpieczeństwa produkcji w łańcuchu żywnościowym oraz wiedzy na temat dedykowanych dla branży systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem, w tym także zintegrowanych systemów zarządzania.

Wymagania wstępne

Znajomość podstawowych zasad bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym oraz podstawowych przepisów prawa żywnościowego.

Zakres tematyczny

Wykłady:

  1. Łańcuch produkcji żywności w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego
  2. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności: GAP, GMP/GHP, HACCP
  3. Standard ISO 22000
  4. Inne standardy powszechne w łańcuchu produkcji żywności (IFS, BRC)
  5. Elementy praktycznego dokumentowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
  6. Integracja systemów zarządzanie jakością i bezpieczeństwem
  7. Zintegrowane systemy zarządzania.

 

 Ćwiczenia:

  1. Łańcuch jakości i procesy w systemach zapewnienia jakości
  2. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – księga
  3. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP - procedury
  4. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – instrukcje
  5. System HACCP – przyjęcie polityki w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego, analiza zagrożeń
  6. Projektowanie planu monitorowania CCP
  7. Projekty HACCP – tworzenie systemu
  8. Audyt zgodności z zasadami GAP, GMP/GHP i HACCP
  9. Dokumentowanie audytu
  10. Analiza projektów HACCP

Metody kształcenia

Metody  podające:

- wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych

- wykład problemowy

Metody poszukujące:

- sytuacyjna: analiza przypadku

- ćwiczenia projektowe

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Ćwiczenia:

Pozytywna ocena z przedstawionego projektu -– wymóg konieczny przystąpienia do zaliczenia kolokwium z wykładów

Wykład:

- kolokwium pisemne obejmujące treści wykładowe. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50 % poprawnych odpowiedzi.

Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną oceny z ćwiczeń oraz oceny z wykładu.

Literatura podstawowa

  1. Pr. zbiorowa pod red Trziszka T.: Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Wyd. UP we Wrocławiu, 2009.
  2. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wyd. C. H. Beck, Warszawa 2010.
  3. Dokumenty normatywne z zakresu systemów zarządzania jakością w branży spożywczej oraz zintegrowanych systemów zarządzania.

Literatura uzupełniająca

1. Wawak S.: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka, Wydanie II, Wyd. Onepress 2016.

2. Wallace C.A., Mortimore S.E.: Haccp: A Food Industry Briefing. Wyd. John Wiley & Sons Inc 2015.

 

Uwagi

W sylabusie wprowadzono treści dotyczące systemów zarządzania jakością, bezpieczeństwem oraz środowiskiem w branży spożywczej. Wiedzę do ich efektywnego przekazania zdobyto podczas studiów podyplomowych pn. "Menedżer jakości", w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej:III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 03-02-2023 15:56)