Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami funkcjonującymi w toksykologii; przedstawienie substancji szkodliwych dla zdrowia człowieka spotykanych w żywności; objaśnienie przyczyn występowania tych substancji w środkach spożywczych; przedstawienie sposobów zapobiegania zatruciom; zapoznanie z metodami wykrywania substancji toksycznych w żywności.
Wymagania wstępne
Znajomość podstawowych procesów chemicznych i biochemicznych.
Zakres tematyczny
Tematyka wykładów:
Pojęcie toksykologii. Definicja trucizny i zatrucia.
Kryteria oceny toksykologicznej substancji szkodliwych.
Podział i etiologia zatruć. Czynniki wpływające na występowanie i przebieg zatruć.
Drogi trucizn w organizmie – wchłanianie, metabolizm i wydalanie.
Jakość zdrowotna środków spożywczych.
Żywność transgeniczna – korzyści i zagrożenia toksykologiczne.
Wpływ procesów technologicznych na rodzaj i stopień zanieczyszczeń występujących w żywności.
Cele i zasady stosowania substancji dodatkowych.
Zagrożenia wynikające ze stosowania substancji dodatkowych dozwolonych.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.