SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywność modyfikowana genetycznie - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywność modyfikowana genetycznie
Kod przedmiotu 01.9-WB-ŻCZ2P-żmg-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji związanych z tematyką żywności modyfikowanej genetycznie, otrzymywaniem organizmów modyfikowanych genetycznie oraz kontrolą żywności pochodzącej z upraw i hodowli transgenicznych.

 

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii.

 

Zakres tematyczny

Wykłady:

  1. Budowa i ekspresja genów.
  2. Kultury komórek, tkanek i organów roślinnych.
  3. Transformacja genetyczna. Otrzymywanie roślin i zwierząt genetycznie modyfikowanych.
  4. Markery molekularne i ich wykorzystanie w praktyce. Diagnostyka molekularna.
  5. Metody wykrywania modyfikacji genetycznych w żywności. Podstawowe wymagania prawne.
  6. Zagrożenia i obawy wynikające z konsumpcji żywności modyfikowanej genetycznie. 
  7. Biotechnologia i bioróżnorodność. Uwarunkowania prawne dotyczące obrotem GMO. Kontrowersje związane z GMO.

Ćwiczenia:

  1. Analiza jakościowa GMO techniką PCR - izolacja DNA, reakcja PCR, elektroforeza w żelu agarozowym.
  2. Szybkie testy paskowe do skriningu GMO.
  3. Metody stosowane w otrzymywaniu roślin modyfikowanych genetycznie.

 

 

 

Metody kształcenia

Metody podające:

- wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych

- wykład problemowy

Metody ćwiczeniowo- praktyczne:

- projektu

- eksperymentalna

- doświadczeń i obserwacji

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Ćwiczenia:

- zaliczenie sprawozdań (2 w ciągu semestru) i kolokwium zaliczeniowego – wymóg konieczny przystąpienia do zaliczenia kolokwium z wykładów

Wykład:

- kolokwium pisemne obejmujące treści wykładowe. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50 % poprawnych odpowiedzi.

Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z ćwiczeń i wykładu.

 

 

Literatura podstawowa

1. Buchowicz J.: Biotechnologia molekularna. Modyfikacje genetyczne, postępy, problemy. Wyd. PWN, Warszawa 2019.

2. Red. Kristiansen B., Ratledge C.: Podstawy biotechnologii. Wyd. PWN, Warszawa, 2020.       

 

Literatura uzupełniająca

1. Watson R.R., Preedy V.R.: Genetically Modified Organisms in Food - Production, Safety, Regulation and Public Health. Wyd. Elsevier Inc., 2016

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 05-02-2023 17:35)