Zapoznanie studenta ze stosowanymi w Polsce klasyfikacjami diet, ich charakterystyką oraz zasadami układania jadłospisów dostosowanych do określonych schorzeń z wykorzystaniem modelowych diet leczniczych.
Wymagania wstępne
Student zna podstawy żywienia człowieka oraz posiada podstawową wiedzę z fizjologii człowieka w zakresie trawienia i przyswajania składników odżywczych. Posiada umiejętność wykorzystania norm, tabel wartości odżywczej żywności oraz adekwatnych technik informatycznych.
Zakres tematyczny
Wykład:
Wykład wprowadzający (informacje ogólne o przedmiocie i wymogach egzaminacyjnych, podstawowe pojęcia i zagadnienia)
Dietetyka- podstawowe pojęcia, umiejscowienie w naukach żywieniowych.
Cele i zadania żywienia dietetycznego.
Rola dietetyka w terapii.
Metody ustalania kryteriów żywienia w stanach chorobowych.
Wywiad żywieniowy i zasady jego prowadzenia.
Podstawy klasyfikacji i opracowywania diet.
Ogólne podstawy patofizjologii najczęściej występujących schorzeń, w których proces leczenia odpowiednią dietą odgrywa zasadniczą rolę: cukrzyca, miażdżyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, schorzenia przewodu pokarmowego, nerek i wątroby.
Klasyfikacja diet, ich charakterystyka, rekomendowane i przeciwwskazane środki spożywcze wykorzystywane w poszczególnych rodzajach diet oraz wartość odżywcza i energetyczna stosowanych diet. Modelowe diety lecznicze:
Dieta podstawowa;
Dieta łatwostrawna;
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu;
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego;
Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów;
Dieta niskobiałkowa;
Dieta wysokobiałkowa;
Dieta eliminacyjna;
Dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji (płynna, płynna wzmocniona, papkowata, do żywienia przez zgłębnik lub przetokę);
Dieta ubogoenergetyczna
Modyfikacje diet leczniczych takie jak: dieta bezjajeczna, bezglutenowa, bezmleczna, bezlaktozowa, wegetariańska, dodatek drugiej kolacji.
Ćwiczenia:
Zapoznanie z planem i programem zajęć, zasady pracy i zaliczenia ćwiczeń, przedstawienie karty przedmiotu.
Przygotowanie materiałów wywiadu żywieniowego opartego na metodzie 3 dniowego bieżącego notowania z uwzględnieniem preferencji żywieniowych. Ocena żywienia i stanu odżywienia pacjenta.
Zasady planowania, układania oraz oceny jadłospisów.
Opanowanie umiejętności prawidłowego doboru produktów i technik kulinarnych w poszczególnych rodzajach diet
Opracowanie listy produktów rekomendowanych i przeciwskazanych w różnych rodzajach diet na przykładzie 3 dniowego bieżącego notowania.
Modyfikacja 2 dniowych jadłospisów oraz dostosowanie ich do potrzeb diety. Ocena wartości odżywczej diety.
Praktyczne opracowanie zaleceń żywieniowych dla pacjenta w różnych rodzajach diet leczniczych z uwzględnieniem schorzeń. dietozależnych.
Praktyczne opracowanie 2 dniowych jadłospisów dla określonych rodzajów diet z uwzględnieniem indywidualnych modyfikacji.
Wykorzystanie w praktyce warsztatów kulinarnych jako narzędzia do komponowania diet leczniczych i ich modyfikacji.
Warsztaty kulinarne- przygotowanie dań i ich zamiana na potrawy niskoenergetyczne wraz z ich oceną organoleptyczną przydatnych do układania diet niskoenergetycznych.
Metody kształcenia
Wykład: informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych.
Ćwiczenia: zadania indywidualne i grupowe wykonywane pod nadzorem nauczyciela akademickiego. Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów. Analiza i dyskusja wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej w trakcie ćwiczeń. Studium przypadku.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Ćwiczenia:
Obecność na ćwiczeniach
Ocena umiejętności praktycznych – ocena sprawozdania z realizacji ćwiczeń – studium przypadku
Ocena zaangażowania studenta w realizację zadań na ćwiczeniach- aktywność na zajęciach
Ocena z kolokwium
Wykład:
Egzamin pisemny
Ocena końcowa z przedmiotu to 50% oceny z egzaminu i 50% oceny z ćwiczeń.
Literatura podstawowa
Grzymisławski M. Moszczak M. (red.) Żywienie człowieka zdrowego i chorego 2. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2022
Ciborowska H. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2021
Jarosz M. (red.) Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010
Gawęcki J. (red.) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa 2016
Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Dietoterapia. PZWL, Warszawa 2014
Projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach z 16.03.2022 r.;
Literatura uzupełniająca
Jarosz M. Bułhak-Jachymczyk B.(red.) Normy żywienia człowieka PZWL, Warszawa 2020
Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Peckenpaugh N. Podstawy żywienia i dietoterapia. Elservier Urban & Partner, Wrocław 2011
Czasopisma i publikacje naukowe dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych- www.bu.uz.zgora.pl
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 04-02-2023 16:05)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.